Τα Σκόπια έστειλαν σχέδιο δράσης στη Σόφια- Η Σλοβακία απαιτεί άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων


Φεβρουάριος 8, 2021. 19:01. Ελλάδα.

Σκόπια.

 

Πριν από λίγες ημέρες, η Βόρεια Μακεδονία έστειλε ένα έγγραφο στη Βουλγαρία σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχεδίων δράσης που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των δύο χωρών για την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων. 

Αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος ελπίζει ότι το έγγραφο θα γίνει αποδεκτό από τη Βουλγαρία.

Ο Οσμάνι, ο οποίος σήμερα φιλοξένησε τον συνάδελφό του Σλοβάκο, Ιβάν Κορτσόκ, η χώρα του οποίου μαζί με την Τσεχία υποστήριξαν τη Βόρεια Μακεδονία και εμπόδισαν την έγκριση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διεύρυνση, εξαιτίας των αιτημάτων της Βουλγαρίας, ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την υποστήριξη που δόθηκε στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία άξιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Κορτσόκ είπε ότι η Σλοβακία υποστηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, για δύο λόγους - επειδή είναι επιλογή της χώρας, αλλά και επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης. 

Ελπίζει ότι εντός της πορτογαλικής Προεδρίας θα επιτευχθεί συναίνεση για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και ότι τα προβλήματα με την πανδημία δεν θα την εμποδίσουν.

Ο Κορτσόκ είναι της γνώμης ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει επιτελέσει τη δουλειά της και παρόλο που δεν είναι τέλεια, έχει δείξει πρόοδο σε βασικούς τομείς.

Εκτός από την υποστήριξη που έστειλε από τα Σκόπια, ο Κορτσόκ σήμερα μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του σε κοινή στήλη στο «ΕΕ Παρατηρητής» εξήγησαν τον αποκλεισμό τους από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με αυτούς, η Βόρεια Μακεδονία πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, επιπλέον άλλαξε το όνομά της, η οποία, σύμφωνα με αυτούς, πολλά κράτη μέλη δεν θα είχαν την ικανότητα και την επιθυμία να κάνουν, αλλά ότι η υποσχεθείσα ανταμοιβή από την ΕΕ - η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν έχει, ακόμη, φθάσει.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr