Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Νετανιάχου για πιστοποιητικό εμβολίου και προθέσεις του Ισραήλ έναντι της Άγκυρας


Φεβρουάριος 8, 2021. 18:28. Ελλάδα.

 

Τελ Αβίβ

Απόψε (Δευτέρα), ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον συνάδελφό του, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για μια γρήγορη επίσκεψη.

Οι δύο αναμένεται να ανακοινώσουν την αμοιβαία αναγνώριση ενός πιστοποιητικού εμβολίου για τον τουρισμό. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι κάτοχοι πιστοποιητικών εμβολίων θα μπορούν να επισκέπτονται τις χώρες χωρίς να απαιτείται η απομόνωση ή η εξέταση για κορωνοϊό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Χαιρετίζω την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού στο Ισραήλ που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε στους Ισραηλινούς τουρίστες την ευκαιρία να περάσουν διακοπές στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς. Χαίρομαι που τα υπουργεία τουρισμού έχουν υπογράψει συμφωνίες για αυτό. Είμαι υπέρ ενός πράσινου διαβατηρίου στην ΕΕ,  και αυτό γίνεται με το Ισραήλ, το οποίο σημειώνει μεγάλη πρόοδο στον εμβολιασμό της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με την οποία το Ισραήλ θα συμφωνήσει για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολίου.

Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν το επιτρέπει η κατάσταση υγείας στο Ισραήλ και την Ελλάδα - ίσως τον επόμενο μήνα ή τον Απρίλιο.


Ο Μητσοτάκης προσγειώθηκε στο Ισραήλ το απόγευμα και τον υποδέχτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι στο Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Πριν από τη δήλωση με τον Νετανιάχου, η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ανησυχία της Ελλάδας

 

Εκτός από τον τουρισμό, ένα άλλο ζήτημα που θα προκύψει στις συνομιλίες είναι η ανησυχία στην Ελλάδα για τις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

  Οι Έλληνες θέλουν να διασφαλίσουν ότι εάν υπάρχει αναθέρμανση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, δεν θα είναι εις βάρος της συμμαχίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

 Το Ισραήλ θα καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ενταχθεί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατά της Τουρκίας, και ότι το Ισραήλ επιθυμεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

Από την άλλη, η  Ελλάδα επιδιώκει επίσης να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Μόλις πρόσφατα κέρδισε η ισραηλινή "Elbit" διαγωνισμό αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση σχολής προσομοίωσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στην Καλαμάτα.

Η προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου East Med θα συζητηθεί επίσης αργότερα.

Ynet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr