Τουρκία: Οι Γάλλοι καθηγητές Πανεπιστημίων απειλούνται με απέλαση…


Φεβρουάριος 22, 2021. 18:55. Ελλάδα.

 

Περίπου 15 Γάλλοι καθηγητές στο περίφημο Πανεπιστήμιο Galatasaray στην Κωνσταντινούπολη απειλούνται με απέλαση, αφού οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να τους παραχωρήσουν εργασία λόγω της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Έξι από αυτούς τους καθηγητές που έκαναν δηλώσεις οι οποίοι ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους, εξέφρασαν το «σοκ», την «αηδία» και «την έκπληξή τους».

 Ισχυρίζονται ότι αισθάνονται ότι είναι οι παράπλευρες απώλειες της τρέχουσας δοκιμής ισχύος μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Εάν το ζήτημα έχει διπλωματική διάσταση, οφείλεται στη σημασία αυτού του Πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ των Προέδρων των Φρανσουά Μιτεράν και Τορκούτ Οζάλ.

Το Παρίσι θεωρεί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν πέντε χιλιάδες φοιτητές, «την υπερηφάνεια της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας».

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο όταν οι Γάλλοι καθηγητές που δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί για την ανανέωση της άδειας εργασίας τους, μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, κλήθηκαν για πρώτη φορά να υποβληθούν σε εξέταση για να εκτιμηθούν τις γνώσεις τους στην τουρκική γλώσσα.

Και το Δεκέμβριο, ανέφεραν με έκπληξη ότι μόνο εκείνοι που είχαν φτάσει στο προχωρημένο επίπεδο B-2 - έξι καθηγητές - θα μπορούσαν να μείνουν.

Φαίνεται ότι αυτή η απαίτηση που εκδόθηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης - σώμα που συνδέεται με τον Ερντογάν-  ανταποκρίθηκε σε παρόμοιο μέτρο που επέβαλε το Παρίσι σε καθηγητές και ιμάμηδες αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Αλλά στη Γαλλία, υπάρχει χρόνος και υποστήριξη.

An Nahar

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr