Η Ελλάδα υπογράφει νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, λένε οι Τούρκοι


Φεβρουάριος 23, 2021. 22:08. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ετοιμάζονται να υπογράψουν μια νέα αμυντική συμφωνία. Οι ΗΠΑ ζήτησαν νέες τοποθεσίες ανάπτυξης για τους στρατιώτες τους. Ζήτησαν, ακόμη, να ενημερώνεται η συμφωνία κάθε 5 χρόνια.

Η Ουάσιγκτον και η Αθήνα ενημερώνουν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας για δεύτερη φορά σε 3 χρόνια, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα».

Η Αμερικανοί έχουν επίσης κάποιες απαιτήσεις που θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αμερική βασικά υποβάλλει δύο απαιτήσεις.

Το πρώτο είναι ότι η συμφωνία παρατείνεται για περίοδο 5 ετών. Το δεύτερο είναι η προσθήκη νέων θέσεων στην ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών. Η Ουάσιγκτον υπέβαλε ένα έγγραφο στην Αθήνα με περισσότερους από 20 νέες τοποθεσίες ανάπτυξης.

Ωστόσο, δεν συζητήθηκε η δημιουργία μιας νέας μόνιμης βάσης. 

Τόνισε ότι οι προτεινόμενοι τόποι εγκατάστασης στο νησί της Σκύρου είναι μέρη όπου τα ελληνικά και αμερικανικά στρατεύματα διεξάγουν επί του παρόντος κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή έχουν υποδομή του ΝΑΤΟ. 

Οι συνομιλίες για τις νέες απαιτήσεις των Αμερικανών έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες. 

Σύμφωνα με την πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ έχουν μόνο μια μόνιμη  βάση  στη Σούδα της Κρήτης.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, προέβλεπε την επέκταση της βάσης της Σούδας  και, με την έγκριση της Ελλάδας, η Αμερική θα είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση στη χώρα.

Cnn Turk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr