Σκόπια: Η Συμφωνία των Πρεσπών παραπέμπεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο

 


Φεβρουάριος 10, 2021. 20:07. Ελλάδα.

 

Σκόπια.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή και δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, η Συμφωνία Πρεσπών συνεχίζει να συζητείται ποικιλότροπα δημόσια στη Βόρεια Μακεδονία. 

Στα μέσα Μαρτίου, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, εμπειρογνώμονες στις σχέσεις  Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας, καθώς και οι αμφισβητούμενοι της Συμφωνίας των Πρεσπών και το διάταγμα με το οποίο τέθηκε σε ισχύ θα αντιμετωπίσουν το Συνταγματικό Δικαστήριο. 

Επτά πρωτοβουλίες έχουν υποβληθεί στο Δικαστήριο - από το Παγκόσμιο Συνέδριο της ‘Μακεδονίας’, καθηγήτρια Σόλζα Γκρέσεβα και πολίτες.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 από τους Υπουργούς Νίκολα Ντιμίτροφ και Νίκο Κοτζιά στο χωριό Νίβιτσι, στις όχθες της λίμνης Πρέσπας, ως λύση της 27χρονης διαμάχης. 

Με αυτό, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»/ πΓΔΜ,  πήρε το επίθετο Βόρεια και το πρόσθεσε στο Σύνταγμα.

 Η Ελλάδα αναγνώρισε την ιθαγένεια και τη μακεδονική γλώσσα, αλλά επίσης εγκατέλειψε το βέτο της στην Ευρωατλαντική ένταξη, επιτρέποντας στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα του νόμου, οπότε η επικύρωση έλαβε διάταγμα μόνο από τον προέδρο του Κοινοβουλίου,  Ταλάτ Τζαφέρι. 

Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα της προσφυγής ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Η κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη: ότι η συνταγματική παραβίαση διαπράχθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα υποχρεούται να υπογράψει, επειδή η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε δύο φορές υπέρ του Νόμου.

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται συζήτηση στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας. 

Θα ξεκινήσει από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, Λιούπτσο Κοσάρεφ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πηγή περιφερειακής αστάθειας.

Στην ίδια προπαρασκευαστική συνεδρία, θα υπάρξει συζήτηση για το Νόμο για τις Γλώσσες.

 Και αυτός ο νόμος δεν έλαβε υπογραφή από τον Ιβάνοφ. 

Πριν από τρία χρόνια, με αυτόν τον νόμο, η αλβανική γλώσσα απέκτησε ευρύτερη εφαρμογή και ιδρύματα που ελέγχουν τη χρήση της. 

Προσβλήθηκε στο δικαστήριο με συνολικά 13 πρωτοβουλίες από το VMRO DPMNE, την Αριστερά, το Παγκόσμιο Συνέδριο της «Μακεδονίας», την καθηγήτρια Τάνια Καρακαμίσεβα και άλλους.

Οι προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις όπου οι συνταγματικοί δικαστές χρειάζονται ευρύτερες διαβουλεύσεις για να διαμορφώσουν τη γνώμη τους. 

Σε μια ειδική σύνοδο, θα αποφασίσουν εάν θα κινήσουν μια διαδικασία ή εάν οι εγκριθέντες νόμοι είναι πλήρως σύμφωνοι με το Σύνταγμα.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr