Στη σταθερή φιλία βασίζονται οι σχέσεις Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας


Φεβρουάριος 5, 2021. 23:05. Ελλάδα.

Σκόπια.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Όλτα Τζάσκα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν υπερβεί από καιρό το κατώφλι καλής γειτονίας και βασίζονται στα θεμέλια μιας σταθερής και μακροχρόνιας φιλίας», δήλωσε ο Οσμάνι.

Η ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής ατζέντας, με έμφαση στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ, ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

 Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι η επιμονή των δύο χωρών σε αυτήν την πορεία και οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με αυτό αποτελούν μια πρόσθετη εγγύηση όχι μόνο για την ευημερία και το βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά και για τη συνολική ανάπτυξη και τις σχέσεις στην περιοχή.

Οι συνομιλητές τόνισαν την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής και ενεργειακής σύνδεσης, αλλά και εντατικοποίησης της συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Πρωτοβουλία 8 ως πολύτιμο φόρουμ για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας.

Εκτός από την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο υπουργός Οσμάνι θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, τον υπουργό Εξωτερικών της Διασποράς Παντελή Μάγκο, καθώς και με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπασά.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr