«Προτεκτοράτο» της Τουρκίας το Κοσσυφοπέδιο;


«Το Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Δύσης και Τουρκίας για το Κίνημα Γκιουλέν» γράφει το δημοσίευμα

Φεβρουάριος 19, 2021. 19:54. Ελλάδα.

Πρίστινα.

Το αίτημα του αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης,  Ένις Κέργαν, το Κοσσυφοπέδιο να καταγράψει το Κίνημα Hizmet του Φετιουλάχ Γκιουλέν  (η Τουρκία το αναφέρει με το ακρωνύμιο FETO) στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, αντιμετωπίζεται με ανησυχία από εμπειρογνώμονες ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κέρβαν, σε κυβερνητική συνάντηση την Πέμπτη, ζήτησε, εκτός από το Κίνημα του Φετιουλάχ Γκιουλέν , το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και τη στρατιωτική οργάνωση των Κούρδων της Συρίας των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας (YPG) να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Δεν υπήρχε απόφαση σχετικά με αυτήν την πρόταση κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης, εκτός από το ότι ο νυν Πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Χότι, ζήτησε από τη γραμματεία να μεταφέρει το αίτημα του υπουργού Κέρβαν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου για εξέταση.

Το Radio Free Europe (REL) προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό, Κέρβαν, την Παρασκευή για να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά του, αλλά δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα κειμένου.

Το REL επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος, Φικρίμ Ντάμκα, για να ρωτήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το Κοσσυφοπέδιο από το Κίνημα Γκιουλέν.

Ο Ντάμκα δεν σχολίασε εκτενώς, αλλά είπε ότι αυτές οι οργανώσεις αποτελούν απειλή για το Κοσσυφοπέδιο.

 

Το Κοσσυφοπέδιο εναρμονίζει τις πολιτικές ασφάλειας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, Μεντόρ Βραγιόλι, αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εναρμονίσει τις πολιτικές ασφάλειας με τους διεθνείς συμμάχους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λέει ότι τα θεσμικά όργανα πρέπει να διαβουλεύονται με τις ΗΠΑ και την ΕΕ εκ των προτέρων, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την κήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης, στην περίπτωση αυτή του Κινήματος Hizmet, του κληρικού  Φετιουλάχ Γκιουλέν.

 

 Όχι ως προτεκτοράτο

 

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να ενεργεί παρορμητικά στις ενέργειές του ενάντια στα αιτήματα της Τουρκίας, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους άλλους Δυτικούς συμμάχους που έχει το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να ανταγωνίζεται περαιτέρω στη διεθνή σκηνή, σε αυτήν την περίπτωση ενάντια στους βασικούς συμμάχους μας, οι οποίοι υποστηρίζουν συνεχώς την οικοδόμηση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, λέει ο Βραγιόλι.

Ο Βραγιόλι λέει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει μια σημαντική εταιρική σχέση με την Τουρκία, αλλά οποιαδήποτε πίεση ασκεί στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι στο πνεύμα των υγιών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

 

 Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του νέου νομοθέτη

 

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, η Έλμι Ρέσιτσα αναφέρει ότι καμία οργάνωση δεν μπορεί να κηρυχθεί τρομοκρατική χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά το αίτημα του υπουργού  Ένις Κέρβαν να συμπεριληφθεί το Κίνημα Φετιουάχ Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση, η Ρέσιτσα λέει ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον επόμενο νομοθέτη.

«Κατ 'αρχήν, δεν πιστεύω ότι τέτοιες οργανώσεις για τις οποίες  δεν υπάρχουν αποδείξεις, ότι αποτελούν μέρος οποιασδήποτε ακραίας δράσης ή τρομοκρατικής πράξης, πρέπει να κηρυχθούν ως τέτοιες. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα πρέπει να παραμείνει στη νέα νομοθεσία και πρέπει να αντιμετωπιστεί μετά την ανάγνωση του εγγράφου», λέει η Ρέσιτσα.

Zeri

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr