Το «Κρητικό Μοντέλο» για τα S-400 σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ


Φεβρουάριος 11, 2021. 18:58. Ελλάδα.

 

Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της Ουάσινγκτον για την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400, όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «το μοντέλο που βρίσκεται σε χρήση με τo S-300 στην Κρήτη, θα το ανοίξουμε και θα το διαπραγματευτούμε», ήρθε  μία δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νεντ Πράις σε ερώτηση αν το «κρητικό μοντέλο» θα μπορούσε να τεθεί σε συζήτηση, απάντησε χαρακτηριστικά «η θέση μας στο S-400 δεν έχει αλλάξει».

 

Δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ

 

Ο εκπρόσωπος Πράις δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξει κατά τις επόμενες ημέρες συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, ο Πράις επανέλαβε ότι η στάση των ΗΠΑ για την απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400 δεν έχει αλλάξει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα ρωσικά συστήματα S-400 είναι ασυμβίβαστα με το ΝΑΤΟ, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ».

 

Είμαστε σε διάλογο

 

Ο Πράις τόνισε: «Επιδιώκουμε συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες και, όπως με κάθε σύμμαχο, διεξάγουμε διάλογο για την αντιμετώπιση των διαφωνιών. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, όπως είπα προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά μας, και ταυτόχρονα με την Τουρκία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διατλαντική συμμαχία για τα κρίσιμα θέματα».

Cumhuriyet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr