Ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα: Παρά την άρνηση του Ράμα, εμείς προσφέρουμε το εμβόλιο Sputnik V

Ο Ράμα άλλαξε γνώμη μετά την απόφαση της Γερμανίας για το ρωσικό εμβόλιο


Φεβρουάριος 6, 2021. 19:16

 

Η Ρωσία είναι πάντοτε έτοιμη να προσφέρει το εμβόλιό της στην Αλβανία παρά την απόρριψη και τη σκληρή αντίδραση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. 

Σε μια δήλωση στην εφημερίδα «Si», η ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα λέει ότι εάν οι αξιωματούχοι των Τιράνων θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων για το εμβόλιο, η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Ωστόσο, η πρεσβεία δεν κρύβει την «έκπληξή» της με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ράμα μετά την προσφορά της Ρωσίας, πριν από λίγες εβδομάδες, όταν δήλωσε ότι ήταν μια πρόκληση για την οποία τα διπλωματικά κεντρικά γραφεία στα Τίρανα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη.

"Η κυβέρνηση κάθε χώρας αποφασίζει με ποιες εταιρείες θέλει να διαπραγματευτεί για τη λήψη των εμβολίων. Εάν η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας θέλει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το εν λόγω Ταμείο σίγουρα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό δεν έχει καμία σχέση με πρεσβείες, μπορούμε μόνο να ενημερώσουμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τέτοιες ευκαιρίες», τονίζει η ρωσική πρεσβεία στην απάντησή της στην Gazeta Si.

 Η ρωσική αντιπροσωπία σχολίασε επίσης την αντίδραση του κ. Ράμα, λέγοντας ότι «εξεπλάγη».

Στις 28 Ιανουαρίου, μέσω επιστολής που εστάλη στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Endri Fuga, από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, η Μόσχα έδειξε ότι ήταν έτοιμη να διαθέσει το εμβόλιο Sputnik V στην Αλβανία, αλλά ο Ράμα απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας ότι «αρχικά» πίστευε ότι ήταν ‘απάτη’».

Η αλλαγή του αρχηγού της κυβέρνησης έγινε όταν το υπουργικό συμβούλιο της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να εφοδιαστεί με ρωσικά εμβόλια.

Ελλείψει εμβολίων από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, η Γερμανία μπορεί να εγκρίνει τη χρήση ρωσικών ή κινεζικών εμβολίων. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας  Γενς Σπαν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στη χρήση εμβολίων κορωνοϊού που κατασκευάζονται στη Ρωσία ή την Κίνα.

«Όσον αφορά τα ανατολικά, ρωσικά ή κινεζικά εμβόλια, δεν υπάρχει προκατάληψη για επιστημονικές πτυχές, σεβασμός στους επιστήμονες, αλλά η επιλογή μας είναι να αναζητήσουμε εμβόλια στο δυτικό μπλοκ για την Αλβανία. Εάν η ΕΕ ανοίξει εμβόλια για την Κίνα και τη Ρωσία, θα επανεξετάσουμε την προσέγγιση», δήλωσε ο Ράμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr