Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Σκόπια: Διαφωνίες με το δελτίο ταυτότητας- το VMRO δεν θέλει το «Βόρεια» στο όνομα του κράτους


Φεβρουάριος 17, 2021. 19:04. Ελλάδα.

Σκόπια.

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα του πολίτη έχει διαιρέσει το λαό: κόμματα, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι υπονομεύεται η πολιτική ιδέα του κράτους με την αναγραφή της εθνικότητας, σε αντίθεση με την πεποίθηση των μεγάλων κομμάτων - ότι προάγονται τα εθνικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, είναι ένας από τους αντιπάλους μιας τέτοιας πρότασης. Στις δηλώσεις του τόνισε:

«Προσωπικά, δεν συμφωνώ ότι η εθνικότητα πρέπει να υπάρχει στην ταυτότητα. Δεν υπάρχει δημοκρατικό κράτος στον κόσμο που καταγράφει στις ταυτότητες την εθνικότητα ή την θρησκεία. Ωστόσο, δεν  με πειράζει, δεν νομίζω ένας τέτοιος νόμος θα διαλύσει το κράτος, ούτε τι θα έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ. Εάν ο νόμος ψηφιστεί με τακτική διαδικασία, θα υπογράψω το διάταγμα».

Το αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE, απαιτεί οι νέες ταυτότητες να μην περιέχουν το επίθετο «Βόρεια» στο όνομα του κράτους. Δηλαδή να αναφέρεται το κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο πρώην βουλευτής και πολιτικός ακτιβιστής Πάβλε Μπογκόεφσκι λέει ότι ο νόμος θα ήταν αποδεκτός εάν η εθνικότητα καταχωρηθεί κατόπιν αιτήματος του πολίτη και όχι ως υποχρεωτική καταγραφή.

Το κυβερνών SDSM και το BESA σκέφτονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Telma

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr