Η 51η επέτειος της απομάκρυνσης των βρετανικών βάσεων από το έδαφος της Λιβύης

"51 χρόνια από την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων στη Λιβύη"



Μάρτιος 28, 2021. 19:22. Ελλάδα.


Τρίπολη.


Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Λίβυοι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων, αφού η Βρετανία δεσμεύτηκε ρητά ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Λιβύη δεν θα επιστρέψει σε καμία περίπτωση υπό ιταλικό έλεγχο, αλλά οι αποικιακές προθέσεις της σύντομα έγιναν σαφείς μετά την ήττα της φασιστικής Ιταλίας και την πτώση της Βεγγάζης, όπως σημειώνει  λιβυκή ιστοσελίδα.

 

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου

 

 Η Τρίπολη βρέθηκε στα χέρια των βρετανικών δυνάμεων  καθώς και η τύχη της Λιβύης, ειδικά μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου το 1957, που άρχισε να ρέει στη Δύση,  τότε οι Βρετανοί άρχισαν να επιδιώκουν τον έλεγχο του μαύρου χρυσού.

Λίγους μήνες πέρασαν μετά από αυτό, και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 1970, η Λιβύη εκκένωσε  τις βρετανικές βάσεις και δυνάμεις από τη Λιβύη, χωρίς όρους, και αυτό το γεγονός έγινε ένα από τα σημαντικά ορόσημα στη σύγχρονη ιστορία της Λιβύης και ένα μήνυμα προς τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται να απαλλαγούν από την αποικιοκρατία, και την απόρριψη κάθε ξένης παρέμβασης.

 

Η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων 

 

Η εκκένωση  των βρετανικών δυνάμεων από τη Λιβύη, ακολουθούμενη σύντομα από την εκκένωση  των αμερικανικών βάσεων και δυνάμεων, στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους, ενώ στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, περίπου 20 χιλιάδες Ιταλοί που ήλεγχαν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα την εγκατέλειψαν, ανακοινώνοντας το τέλος του αποικιακού σχεδίου σε μια χώρα που βασίστηκε στην ένοπλη δύναμη για να περιορίσει την ελευθερία του λαού και να λεηλατήσει τον πλούτο της.

Σήμερα, η 51η επέτειος της εκκένωσης των βρετανικών βάσεων και δυνάμεων στη Λιβύη έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα ζει στη μέση θυελλωδών κρίσεων, τα γεγονότα των οποίων ξεκίνησαν με τη δυτική παρέμβαση το έτος 2011, η οποία δολοφόνησε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτήν την αραβική χώρα πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και αυτό προκάλεσε κενό ασφαλείας.


 Χάος και απειλή διχοτόμησης


Αυτό επέτρεψε την εξάπλωση εξτρεμιστικών ομάδων που κατάφεραν να ληστέψουν τις αποθήκες όπλων του λιβυκού στρατού, ανέλαβαν επίσης τον έλεγχο ολόκληρων πόλεων και επέβαλαν τους εξτρεμιστικούς νόμους τους και απόψεις για τον πληθυσμό, και έθεσαν τους Λιβύους μπροστά στις προκλήσεις της διχοτόμησης και της κλιμάκωσης των σεχταριστικών και φυλετικών συγκρούσεων, έως ότου η Λιβύη έγινε απειλή για την περιοχή, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

 Η Βρετανία ήταν στην πρώτη γραμμή των χωρών που συμμετείχαν στην πρόκληση αυτού του χάους, και τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα «The Independent» δημοσίευσε μια έκθεση της δημοσιογράφου Lizzie Dreadney, σχετικά με τη βρετανική επέμβαση στη Λιβύη, η οποία προκάλεσε χάος, μάχες και πυροδότησε συγκρούσεις στην Αφρική και  τη Μέση Ανατολή, εκτός από την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους και την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με ειδικούς.

Το δημοσίευμα επεσήμανε ότι ο διεθνής ανταγωνισμός για επικράτηση δημιούργησε έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφήνοντας μια κατάσταση ανομίας σε τμήματα της Λιβύης, που επέτρεψε στο λαθρεμπόριο εξτρεμιστών, όπλων και μεταναστών, που διέρχονται από τη Λιβύη, προκειμένου να ταξιδέψουν μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, η επέμβαση στη Λιβύη άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των δυτικών φιλοδοξιών, οι οποίες εξακολουθούν να βλέπουν την αραβική χώρα ως στρατηγική περιοχή προσπαθώντας να κυριαρχήσουν σε αυτήν.

 

Libya al Hadath

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr