Σκόπια: Καταιγίδα αντιδράσεων στην πρόταση Γκεοργκιέφσκι για επίλυση των διαφορών με τη Βουλγαρία


Μάρτιος 1, 2021. 18:00. Ελλάδα.

 

«Πόλεμος» ξέσπασε στα Σκόπια με τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία, που εμποδίζει  τη Βόρεια Μακεδονία να βαδίσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος έχει επίσης βουλγαρική υπηκοότητα, προσέφερε μια σειρά παραχωρήσεων στη Βουλγαρία, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE υποψιάζεται ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δοκιμάζει το κοινό συναίσθημα.

 

Τι πρότεινε ο Λούμπτσο Γκεοργκιέφσκι

 


Ο πρώην πρωθυπουργός, λέει να προσφέρουν τα Σκόπια εγγυήσεις  ότι δεν έχουν καμία αξίωση για σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία και ότι δεν υποστηρίζουν οργανισμούς που βλέπουν σλαβομακεδονικές μειονότητες.

Ο Γκεοργκιέφσκι προτείνει επίσης στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει μια δήλωση που να λέει ότι το «μακεδονικό έθνος» και η «μακεδονική γλώσσα», αναφέρονται μόνο στο έθνος και τη γλώσσα που δημιουργήθηκε μετά το 1944. Επιπλέον,  τα σχολικά βιβλία να αφαιρέσουν κεφάλαια που προσβάλλουν τους Βουλγάρους και η Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει τη σφαγή και τη δίωξη των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας μετά το 1945. Ακόμη, τα Σκόπια θα πρέπει να ανακοινώσουν δημόσια ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο Νταμ Γκρούεφ, ο Τζόρτσε Πετρόφ και εκατοντάδες άλλοι ήταν Βούλγαροι.

 

Καταιγίδα αντιδράσεων

 

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο, Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι, ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέψει στη μακεδονική υπηκοότητα, να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα εναντίον του και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ,  ότι ξεκίνησε  μια βολιδοσκόπηση στη χώρα με τις δηλώσεις του Γκεοργκιέφσκι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Σλόμποντεν Πέτσατ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποστασιοποιήθηκε από τις απόψεις του Γκεοργκιέφσκι.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σχολίασε τις προτάσεις του VMRO- Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ηγείται ο Γκεοργκιέφσκι, λέγοντας ότι είναι προσωπικές απόψεις και δεν εκφράστηκαν με την ιδιότητα του συνεργάτη του κυβερνώντος συνασπισμού, σύμφωνα με το TV21.

 

Προτάσεις «Τσαρλατάνου»

 


Η Δημοκρατική Ένωση απορρίπτει τις προτάσεις του Γκεοργκιέφσκι για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία ως επιπόλαιες και ερασιτεχνικές, σύμφωνα με την εφημερίδα Νεζαβίσεν Βέσνικ, η οποία σημειώνει σε τίτλο άρθρου της «προτάσεις τσαρλατάνου», σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.

 

Mediapool

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr