Ahram: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί τη Λιβύη


«
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λιβύη την επόμενη Τρίτη ... για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων»

Απρίλιος 1, 2021. 20:31. Ελλάδα.

 

Η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Αριστοτελία Πελώνη  ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λιβύη την επόμενη Τρίτη και θα ανακοινώσει από εκεί το άνοιγμα της πρεσβείας που έκλεισε πριν από  6 χρόνια στην Τρίπολη, σημειώνοντας ότι ο σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση και αποκατάσταση των

 διπλωματικών σχέσεων, και ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδευτεί κατά την επίσκεψη του, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Δένδια και ορισμένους αξιωματούχους, και θα συναντηθεί στην Τρίπολη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Αλ Μάνφι, και τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη τον Ιούλιο του 2014, όταν μια ελληνική φρεγάτα εκκένωσε περίπου διακόσιους Έλληνες και άλλους αλλοδαπούς, καθώς η χώρα γνώριζε ταραχές και χάος.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, αποδεχόμενος την πρόσκληση του ομολόγου του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, να επισκεφθεί τη Λιβύη σύντομα, καθώς ο Μητσοτάκης συγχάρηκε τον Λίβυο ομόλογό του για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας την υποστήριξή του στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του έτους, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει στη δημιουργία επαφών με τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με βάση το διεθνές δίκαιο.


Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συμβάλει στην ανοικοδόμηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μάνφι, ήταν πρώην πρέσβης στην Ελλάδα και η Ελλάδα του έδωσε τρεις ημέρες τον Δεκέμβριο του 2019 για να εγκαταλείψει τη χώρα, αφού η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψε μνημόνιο με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών που αγνόησαν την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και ορισμένων ελληνικών νησιών. Η Αθήνα το θεώρησε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ahram

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr