Λιβύη: Η υπουργός Εξωτερικών καλεί τις χώρες να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη


Απρίλιος 4, 2021. 18:31. Ελλάδα.

«Επιβεβαιώνουμε τη σαφή στρατηγική μας για την άμεση αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νατζλά Αλ-Μανγκούς και κάλεσε όλες τις χώρες να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους στη χώρα.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, για «άμεση» απόσυρση όλων των μισθοφόρων από τη χώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τους Γάλλους, Γερμανούς και Ιταλούς ομολόγους της στην Τρίπολη.

Το ζήτημα των μισθοφόρων είναι ένα από τα πιο σημαντικά διλήμματα που έχουν ρίξει μια σκιά στο έργο της νέας αρχής από τότε που ανέλαβε την εξουσία και η εφαρμογή του είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, δεδομένης της παρέμβασης πολλών εσωτερικών και εξωτερικών πλευρών σε αυτό το θέμα, το οποίο ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ αλ-Νταμπάιμπα χαρακτήρισε ως «στιλέτο στην πλάτη της Λιβύης», τονίζοντας ότι θα εργαστεί για να τους εκδιώξει, κάτι που είπε «απαιτεί σοφία και συμφωνία με τις χώρες που τους έστειλαν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, ξεκίνησε μια επίσκεψη στη Λιβύη, τονίζοντας την υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Λιβύης υπό τον όρο ότι οι μισθοφόροι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σήμερα, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, δέχτηκε τον Μισέλ και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία, η οποία έφτασε στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, σε μια επίσκεψη με στόχο να δείξει υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μισέλ συνεχάρη τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης για την ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, ευχόμενος την επιτυχία της.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν τις αρχές της Λιβύης σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φακέλων ανάπτυξης, μετανάστευσης, ασφάλειας και εκλογών.

Al Hadath

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr