Τουρκία: Η νέα πρόταση που θα κάνει ο πρόεδρος για το μέλλον της Κύπρου είναι του 1960


Σεπτέμβριος 21, 2021. Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και τον πρόεδρο της Κύπρου στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, γράφει το τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Ajans Haber.

 Τα ελληνικά ΜΜΕ της Κύπρου ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης θα προσέφερε στον Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας Τατάρ ( τον αποκαλεί πρόεδρο της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου) μια επιστροφή στο μοντέλο του 1960.

 

Θα προτείνει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων,  Ερσίν Τατάρ επιστροφή στις συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960;

Η εικασία αυτή είναι στα ελληνικά ΜΜΕ. Η τουρκική πλευρά θέλει λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ η ελληνική πλευρά όχι.

Σύμφωνα με τα νέα της ελληνοκυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο Αναστασιάδης θα πει στον Τατάρ ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, με τον οποίο θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

 Στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, όταν τελείωσε η αποικιακή περίοδος της Βρετανίας, ο πρόεδρος ήταν Έλληνας και ο αντιπρόεδρος ήταν Τούρκος.

Τονίζεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου αξιολόγησε την προσφορά επιστροφής στο 1960 ως προσωρινή λύση.

Στις διαπραγματεύσεις, αναφέρεται ότι θέλει να συζητήσει την πρόταση της χαλαρής ομοσπονδίας που έφερε πριν.

Ο Αναστασιάδης είχε εκφράσει προηγουμένως την ιδέα του 1960 αλλά ο Τατάρ απάντησε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr