Ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ρωτήθηκε για τις ρωσικές επιθέσεις με τις απώλειες Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ


Σεπτέμβριος 23, 2021. Ελλάδα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, όπου μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνέντευξη με Τούρκους δημοσιογράφους στη νέα τουρκική δομή,  Τουρκέβι (Türkevi),  της Νέας Υόρκης.

 

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σεμπνέμ Μπουρσαλί:

 Υπήρξαν επιθέσεις εναντίον αμάχων και Τούρκων στρατιωτών που υπηρετούν στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Idlib πρόσφατα (χθες). Στις 29 Σεπτεμβρίου θα συναντηθείτε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Τι είδους μηνύματα σκοπεύετε να δώσετε σχετικά; Αναμένουμε αποτελέσματα από αυτήν τη σύνοδο κορυφής;

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ως εξής:

Η διμερής συνάντηση που θα πραγματοποιήσουμε με τον κ. Πούτιν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου, είναι πραγματικά σημαντική. Δεν υπάρχει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών, θα έχουμε μόνο προσωπικές συναντήσεις με τον κ. Πούτιν. 

Φυσικά, αυτή δεν θα είναι μια συνάντηση που θα αφορά μόνο το Ιντλίμπ. Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και την κατάσταση στη Συρία. Θα τους μιλήσουμε για το πώς ήρθαμε στη Συρία και πού θα πάμε στην επόμενη διαδικασία. 

Θα κάνουμε αυτήν τη συνάντηση χωρίς να πάρουμε κανέναν μαζί μας ως τρίτο μέρος, θα λάβουμε φυσικά μια σημαντική απόφαση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. 

Γιατί η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής. Όταν λέω δύο σημαντικές χώρες, πρέπει να εκφράσω ένα ακόμη πράγμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα κακό στις σχέσεις με τη Ρωσία.

 Όταν εξετάζουμε τον όγκο συναλλαγών, είμαστε σε καλή θέση και υπάρχει συνεχώς βελτιούμενος όγκος συναλλαγών. 

Δεν αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς κάποιες δυσκολίες όσον αφορά τη μεταφορά των εξελίξεων στη Συρία σε καλύτερη θέση. 

Μπορούμε όμως να το αντισταθμίσουμε άμεσα με τα βήματα που έχουμε κάνει, τόσο προσωπικά, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών.

 Για παράδειγμα, εάν ο κ. Πούτιν δεν είχε αποδείξει πλήρως τον πολιτικό του χαρακτήρα στο Αζερμπαϊτζάν, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα είχε βγει έτσι. Αλλά είχαμε την ευκαιρία να βγούμε από το Αζερμπαϊτζάν με έναν πολύ, πολύ θετικό τρόπο, καθώς αυτός έλαβε τις σωστές αποφάσεις. 

Τώρα, μαζί με αυτά τα θετικά σήματα, θα κάνουμε κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε την περιοχή σε καλή θέση όσον αφορά την ειρήνη. Στο τέλος του μήνα, στη συνάντησή μας με τον κ. Πούτιν αυτό θα συμπεριληφθεί στα θέματα.

Έτσι, ελπίζω ότι θα εισέλθουμε σε μια πολύ ισχυρότερη και διαφορετική περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. 

 

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι υγιείς

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φατίχ Τσεκίργκε για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι σχέσεις  μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι υγιείς.

Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν.

 Η Αμερική πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει αυτό. 

Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας το ζήτημα S-400 ως δικαιολογία δεν συνάδει με τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Η Αμερική πρέπει πρώτα να το διορθώσει αυτό. Φυσικά, θα κάνουμε ό, τι πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι μας προβάλλουν συνεχώς τους S-400. Για εμάς, η εργασία S-400 έχει τελειώσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω από εδώ. 

Η Αμερική πρέπει να το τοποθετήσει στη σωστή θέση στη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις. 

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν καταφέρει να το διευθετήσουν. Εμείς, ως Τουρκία, ενεργούμε ειλικρινά, η στάση μας είναι ειλικρινής, αλλά δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια, δεν το κάνει. 

... Κάνουμε επίσης βήματα προς την αμυντική βιομηχανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια.

 Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία.

 Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. 

Ωστόσο, "Γιατί δεν παίρνεις το F-35;" δεν μπορούν να απαντήσουν. Αν δεν δώσεις, δεν θα πάρεις.

 Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε και σε άλλες πύλες. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS εδώ. «Δηλαδή σκέφτεσαι να το αγοράσεις αλλού;» ρωτήθηκα. «Θα το πάρουμε αν χρειαστεί», είπα. 

Δεν θα μου δώσετε το Patriot τώρα, μετά από αυτό όταν πήραμε το S-400, "Γιατί αγοράσατε το S-400;" θα πω η Τουρκία παίρνει ό, τι χρειάζεται για να αμυνθεί.

 Εάν είναι απαραίτητο, αρχίζει επίσης να τα παράγει.

 Έχουμε ήδη ξεκινήσει τώρα. Από εδώ και πέρα, θα το πάμε ακόμα περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι θα παράγουμε και τα δικά μας μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη.

 Θα το δουν και αυτό. 

Ελπίζουμε να κάνουμε και αυτά τα βήματα. Ελπίζω ότι, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον φιλικά και όχι εχθρικά. 

Αλλά η τροχιά ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ δεν προμηνύει καλά. Δυστυχώς, το σημείο που έχουμε φτάσει στην 19χρονη διοικητική μου ζωή ως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος στις σχέσεις μου με την Αμερική δεν είναι δυστυχώς καλές. Δούλεψα καλά με τον γιο Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα

Aksam.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr