Τουρκία: Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα εξοπλισμού των Ελληνοκυπρίων


Φωτό από το τούρκικο δημοσίευμα

Σεπτέμβριος 23, 2021. Ελλάδα.

 

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου στοχεύει να ανανεώσει τα γηρασμένα στρατιωτικά υλικά του με το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις ειδικές ειδήσεις του Sigma Live του ελληνοκυπριακού Τύπου, ο νούμερο ένα στόχος της Κύπρου (αναφέρεται ως «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση») είναι να βρει ένα «αντίδοτο» κατά των Bayraktar TB2 S/UAV που η Τουρκία τοποθέτησε πρόσφατα στη Βόρεια Κύπρο. 

Συνεχίζει το δημοσίευμα - τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο παρατίθενται ως εξής:

Mistral SAM

Μερική ανανέωση των γηρασμένων συστημάτων αεράμυνας και προμήθεια συστήματος αεροπορικής άμυνας Mistral νέας γενιάς από τη Γαλλία. 

Το σύστημα Mistral έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και είναι αποτελεσματικό έως 21.000 πόδια. 

Το Mistral που αναπτύχθηκε από την εταιρεία MBDA. Πρόκειται για έναν πύραυλο αεράμυνας με βάρος περίπου 20 κιλά, μήκος 1,86 μέτρα, διάμετρο 90 μέτρα, λειτουργία πυροδότησης και έναν ερευνητή υπερύθρων (IIR). Διαθέτει Πύραυλο Αεροπορικής Άμυνας (MANPADS) και αρκετές διαμορφώσεις τοποθετημένες στο όχημα.

Προμήθεια MLRA και Howitzer από τη Σερβία

Η προμήθεια πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRA) με εμβέλεια έως 40 χιλιόμετρα από τη Σερβία είναι επίσης στα σχέδια.

 Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αγοράσει δύο συστοιχίες 155mm Self-Propelled Howitzer (NORA-B52 M15) και ότι  «η Σερβία είναι μια φθηνή και αξιόπιστη αγορά».

Σύγχρονα ελικόπτερα επίθεσης και βλήματα από το Ισραήλ

Θα γίνει διαγωνισμός για σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα. Μέχρι στιγμής, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Ενώ ελικόπτερα αναμένεται να αγοραστούν από την Ευρώπη, βλήματα αναμένεται να προμηθευτούν από το Ισραήλ. 

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα ελικόπτερα Mi-35P, τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο της Κύπρου και λέγεται ότι πωλούνται στη Σερβία, έχουν ήδη πωληθεί από τη Σερβία.

 

Προμήθεια Exocet από τη Γαλλία

Για την προστασία της λεγόμενης ΑΟΖ Κύπρου, υπογράφηκε συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια πυραύλων Exocet με εμβέλεια 180 χλμ. Οι πύραυλοι αναμένεται να παραδοθούν και να λειτουργήσουν έως το 2023. 

 Η Exocet Block 3, που αναπτύχθηκε από την MBDA. Πρόκειται για έναν πύραυλο εναντίον των πλοίων με εμβέλεια 200+ χιλιομέτρων, ένα ενεργό ερευνητικό ραντάρ για το τερματικό στάδιο, ένα σύστημα πλοήγησης βασισμένο σε INS/GPS και υψηλή ευελιξία λόγω της δυνατότητάς του να απομακρύνεται στη θάλασσα. Το Exocet Blok 3 AShM, το οποίο θα προμηθευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία, θα εγκατασταθεί στη στεριά και θα χρησιμοποιηθεί στη διαμόρφωση της παράκτιας άμυνας.

 

Εκσυγχρονισμός σε άρματα μάχης T-80

 

Προβλέπεται η επισκευή ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θέλει να ανανεώσει σχεδόν ολόκληρο τον Στρατό της Εθνικής Φρουράς. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για σοβαρή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Κύπρου.

Το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έδωσε παραγγελία για την προμήθεια Mistral SAM και MM40 Exocet Block 3 AShM αξίας 240 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2020, στοχεύει να λάβει αυτά τα συστήματα που παράγονται από την MBDA σύντομα.

Savunma Sanayist.Com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr