Λιβύη: Προβληματισμό προκάλεσαν οι διαδηλώσεις υπέρ του Νταμπάιμπα


Σεπτέμβριος 25, 2021. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Τον προβληματισμό τους εκδήλωσαν πολιτικοί αναλυτές έπειτα από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη,  την Πέμπτη, αρνούμενοι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα.

Ο Νταμπάιμπα είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις στην πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Τρίπολης, προς υποστήριξή του μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνησή του.

Παράλληλα, δεκάδες νέοι στην πόλη της Βεγγάζης συμμετείχαν σε μια διαδήλωση υποστήριξης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι διαδηλωτές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην απόφαση του κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Ακίλα Σάλεχ, να αποσύρει την Τρίτη την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα.

Την περασμένη Τρίτη, το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ψήφισε δυσπιστία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που αντιπροσωπεύει ένα νέο πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι 89 βουλευτές από τους 113 βουλευτές που ήταν παρόντες στην ανατολική πόλη Τομπρούκ ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα με έδρα την Τρίπολη, τρεις μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών.

Η κίνηση ήρθε αφού ο επικεφαλής του Νομοθετικού Συμβουλίου ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο οποίος θεωρήθηκε παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας και υπέρ του ισχυρού άνδρα από την Ανατολή, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μάνφι, προειδοποίησε ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021.



Al Ghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr