Έντονη αντίδραση Εβραίων στα Σκόπια - Να αναγνωρίσει η Βουλγαρία τη συμμετοχή της στο Ολοκαύτωμα!


Σεπτέμβριος 24, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η Εβραϊκή Θρησκευτική Κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσαν από κοινού την Παρασκευή ότι δεν συμφωνούν με την πρόθεση διαγραφής

της εθνικότητας στον όρο «Βούλγαρος φασίστας κατακτητής», δηλώνοντας ότι αντί να διαγραφεί ο όρος «Βούλγαρος»  να προστεθούν οι όροι «η τότε εξουσία »και σε οποιαδήποτε διατύπωση των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σχετίζονται με τη Βουλγαρία, θα ονομάζουμε «οι τότε βουλγαρικές αρχές φασιστικής κατοχής»,  όπως αναφέρει το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι «Sitel».

Οι αντιδρούντες σημειώνουν ότι η διαγραφή του όρου της εθνικότητας προκαλεί «διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας».


Οι Βούλγαροι κατακτητές απέλασαν τους Εβραίους


Σημειώνουν ότι η αντίδρασή τους βασίζεται στο γεγονός ότι η σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου χωρίστηκε σε δύο ζώνες κατοχής - τη Δυτική, την οποία κατέλαβε η Ιταλία και την Κεντρική και Ανατολική που είχε στην κατοχή της η τσαρική Βουλγαρία, όπου ζουν Εβραίοι, και ότι «Αυτοί απελάθηκαν από τον Βούλγαρο κατακτητή και όχι από τον Ιταλό κατακτητή».

Προκειμένου να αποφευχθεί η εσφαλμένη ανάγνωση της ιστορίας, απαιτείται περαιτέρω εξήγηση για να ικανοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επηρεάζονται από ιστορικά γεγονότα.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να διαγραφούν ο όρος «Βούλγαρος»,  να προστεθούν οι όροι «η τότε κυβέρνηση» και οποιαδήποτε διατύπωση των γεγονότων του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που σχετίζεται με τον Βούλγαρο κατακτητή να καταγράφεται ως «οι τότε βουλγαρικές φασιστικές αρχές κατοχής» , διατυπώνει τη θέση η Εβραϊκή Θρησκευτική Κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βόρεια Μακεδονία.


Να αναγνωρίσει η Βουλγαρία τη συμμετοχή της στο Ολοκαύτωμα


Επισημαίνουν ότι η σημερινή σύγχρονη και δημοκρατική Βουλγαρία πρέπει να καταπιεί το γεγονός ότι στο παρελθόν της ήταν μέρος του Άξονα και συμμετείχε απευθείας στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σύμφωνα με αυτούς, για να απαλλαγούν οι σημερινές γενιές από το βάρος του παρελθόντος, είναι απαραίτητο η Σόφια να ζητήσει δημόσια συγγνώμη «για τις ενέργειες της τσαρικής Βουλγαρίας, για την κατάληψη και την απέλαση των Εβραίων από τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία».


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr