Πρόεδρος Βουλγαρίας: Η Βόρεια Μακεδονία να αρχίσει να σέβεται τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Σεπτέμβριος 21, 2021. Ελλάδα.

 

Η Βουλγαρία περιμένει αποτελεσματικές δράσεις από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των αξιών της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, Ρούμεν Ραντέφ, σήμερα κατά τη συνάντηση του «Ντοντούκοφ 2» με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σβετλάν Στοέφ.

«Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται περισσότερο να δει τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό απαιτεί πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αρχές της καλής γειτονίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας», είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους επεσήμανε επίσης ότι οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις στο διάλογο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν λειτουργούν πλέον και η Βουλγαρία περιμένει σαφείς νομικά δεσμευτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. 

Αυτό θα επιταχύνει επίσης τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ο Ρούμεν Ράντεφ υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που υπογράφηκε το 2017, δεν εφαρμόζεται και ο νοτιοδυτικός γείτονάς μας δεν έχει λύσει ακόμη τα προβλήματα με τη ρητορική μίσους και τη φύτευση μιας ψευδούς εικόνας της Βουλγαρίας σε σχολικά βιβλία, μουσεία και σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας που εκφράζουν ανοιχτά τη βουλγαρική αυτογνωσία τους.

Ο Όλιβερ Βαρέλι θα επισκεφθεί επίσης τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας.

mk.tv21.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr