Αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο στη σύνδεση αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα


Σεπτέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την κατασκευή ενός γιγάντιου αγωγού φυσικού αερίου στο Κοσσυφοπέδιο, για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε αυτό το επενδυτικό ζήτημα η κυβέρνηση του Κοσόβου πραγματοποίησε συναντήσεις με την αμερικανική εταιρεία MCC, αλλά οι συνομιλίες και με τα δύο μέρη δεν φαίνεται να πήγαν καλά.

Τα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου γράφουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι έκλεισε την πόρτα σε αυτήν την επένδυση θέτοντας απαράδεκτους όρους για τους Αμερικανούς. Η αξία του έργου σύμφωνα με πληροφορίες είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Αρτάνε Ριζβανόλι, είπε ότι αυτό το σχέδιο επανεξετάζεται από την αμερικανική υπηρεσία MCC, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις διμερείς συνομιλίες. Δήλωσε, μόνο, ότι συζητείται η κατασκευή της υποδομής του αγωγού, η οποία θα δώσει πρόσβαση στο Κοσσυφοπέδιο μέσω της Βόρειας Μακεδονίας στην αγορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το Κοσσυφοπέδιο έχει θέσει δύσκολους όρους και δεν απάντησε εάν το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

Η πρώην πρέσβειρα του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσινγκτον , Βλόρα Τσιτάκου, ήταν επίσης επικριτική για τη θέση της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα, εκτός από την οικονομική πλευρά, έχει αντίκτυπο και στον πολιτικό τομέα.  Σύμφωνα με την ίδια, το έργο έπρεπε να γίνει ευπρόσδεκτο με ανοιχτές αγκάλες.

Το Κοσσυφοπέδιο παράγει ενέργεια χρησιμοποιώντας καύση άνθρακα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κύριους συντελεστές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Gazeta “Si”

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr