Τουρκικά ολμοβόλα για τα Σκόπια


Σεπτέμβριος 10, 2021. Ελλάδα.

 

Ο Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας (ARSM) θα προμηθευτεί τούρκικα ελαφριά ολμοβόλα διαμετρήματος 105 mm, σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού «Βαλκανικού Δικτύου Ασφαλείας».

 Πρόκειται για 18 τεμάχια ολμοβόλα Boran (κεραυνό) που παράγονται από την τουρκική εταιρεία MKEK.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων IDEF 21 στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Αυγούστου, η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα υπέγραψε ένα έγγραφο με τον Τούρκο ομόλογό της, Χουλουσί Ακάρ, για πέντε χρόνια στρατιωτικής-οικονομικής συνεργασίας. Σύντομα αναμένονται επίσημες πληροφορίες ότι η ARSM θα λάβει τα Ολμοβόλα Boran.

 Τα πρώτα Ολμοβόλα Boran έφτασαν στις μονάδες του τουρκικού στρατού αυτό το καλοκαίρι. Επομένως, ο ARSM πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ξένος χρήστης.

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας για την περίοδο από το 2019 έως το 2028, προγραμματίζεται η προμήθεια ενός σύγχρονου ολμοβόλου 105 mm. Τοποθετούνται στον πρώτο κατάλογο προτεραιοτήτων με άλλα πολεμικά μέσα, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες της Ομάδας Μάχης Πεζικού, οι δηλωμένες μονάδες ARSM για εργασίες εντός του ΝΑΤΟ.

 Το 2ο Τάγμα της 1ης (και μοναδικής) Ταξιαρχίας Πεζικού, το οποίο ενισχύεται με τμήματα πυροβολικού και άλλες μονάδες, αποτελεί μέρος αυτής της σύνθεσης.

 Ο ARSM διαθέτει τώρα ένα Τάγμα Πυροβολικού με 18 παλαιά ολμοβόλα 105 mm M2A1 με μέγιστο βεληνεκές 11.275 m, που αποτελούσαν σημαντικό μέσο προστασίας για τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα στην Κορέα και το Βιετνάμ. Τώρα ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσουν.

 Σύμφωνα με τα σχέδια της Βόρειας Μακεδονίας, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 6,4 εκατομμύρια ευρώ για αυτό. Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας για το 2021, 120 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για ολμοβόλα, που ισοδυναμεί με περίπου 1,954 εκατομμύρια ευρώ.

Με απόφαση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα ολμοβόλα μπήκαν στον κατάλογο του κρατικού σχεδίου για την προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και έργων σύμφωνα με το μοντέλο των διακυβερνητικών συμφωνιών.

Το ολμοβόλο μεταφέρεται άνετα
με ελικόπτερο

Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, διότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της στήριξής του σε φιλικές χώρες, παρέχει προμήθειες υπό ευνοϊκές συνθήκες ή ακόμη και χρηματοδότηση από δωρεές.

Η πρακτική είναι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να εγκρίνει μια δωρεά σε ορισμένο χρηματικό ποσό, υπό την προϋπόθεση ότι τα αγαθά παραγγέλλονται από φυσικά τουρκικά εργοστάσια.

Πρόκειται για ένα ολμοβόλο που σχεδιάστηκε στο εργοστάσιο MKEK σύμφωνα με τις τακτικές και τεχνικές απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για όπλα υποστήριξης πυρός για μονάδες κομάντο.

Ο τουρκικός στρατός αποτελείται από οκτώ ταξιαρχίες και ένα σύνταγμα κομάντο και μία ταξιαρχία ορεινών κομάντο. Η μάζα μάχης του ολμοβόλων είναι 1.710 κιλά. Η μέγιστη εμβέλεια των 17 χιλιομέτρων επιτυγχάνεται με ένα βλήμα με γεννήτρια αερίου. Προβλέπεται ότι το χάιμπιτς θα μεταφερθεί αναρτημένο από σώμα στήριξης ελικοπτέρων όπως το UH-60 Black Hawk.

Ο κατασκευαστής MKEK είναι υπερήφανος για την ταχύτητα προετοιμασίας για λήψη σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και την ακρίβεια του στόχου. Το ολμοβόλο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου συστήματος πυροβολικού, όπως ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης που επιτρέπει γρήγορη τοποθέτηση, ένα ραντάρ για τη μέτρηση των αρχικών ταχυτήτων βλημάτων και έναν υπολογιστή με λογισμικό για βαλλιστικούς υπολογισμούς.

Για άμεση πυρκαγιά, διαθέτει πανόραμα, αποστασιόμετρο λέιζερ και θέαμα με θερμική απεικόνιση για νυχτερινή λήψη. Ο ρυθμός πυράς είναι έως έξι βλήματα ανά λεπτό.

Η Τουρκία διεισδύει στα Βαλκάνια με τις πωλήσεις όπλων μέσω ενός μηχανισμού χρηματοδότησης από τον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, συμφωνήθηκαν δωρεές για τον Στρατό του Μαυροβουνίου, ο οποίος έλαβε στολές από την Τουρκία και αναμένονται διάφορα μηχανοκίνητα οχήματα. Οι Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συνέταξαν μια λίστα επιθυμιών. Για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, 14 οχήματα μάχης Vuran είναι υπό κατασκευή. Στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για πολιτική παρουσία είναι γνωστό.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr