Πάνω από χίλιοι Αλβανοί έγιναν Βούλγαροι πολίτες σε ένα έτος


Μάιος 26, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Περισσότερες από 20 χιλιάδες αιτήσεις για βουλγαρική υπηκοότητα υπάρχουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συνεχίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας. 

Αυτό ανακοίνωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτικών για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό η Μποριάνα Ζλατίνοβα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Βουλγαρικής Ιθαγένειας στο Γραφείο της Υπουργού Νάντεζντα Γιορντάνοβα.

 Υπάρχουν 1.319 αιτήσεις από την Αλβανία από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Την ίδια περίοδο, 1.051 Αλβανοί πολίτες έχουν ήδη αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αντοανέτα Τσόνεβα διευκρίνισε ότι υπάρχει νόμος για τις μειονότητες στην Αλβανία και η βουλγαρική μειονότητα αναγνωρίζεται, αλλά ακόμη οι δήμοι δεν εκδίδουν έγγραφα στη βουλγαρική γλώσσα  και αυτό είναι ζήτημα καλής θέλησης από τους δήμους.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται,  τον τελευταίο καιρό δεν έχουν δείξει μεγάλη επιθυμία να δημοσιεύσουν τέτοια έγγραφα.

 Ο εμπειρογνώμονας του Οργανισμού για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό, Αλεξάντερ Γιορντάνοφ, πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι για υπηκοότητα από τη Βόρεια Μακεδονία έχουν τις πιο σοβαρές δυσκολίες στην προσκόμιση εγγράφων βουλγαρικής καταγωγής.

Η Αντοανέτα Τσόνεβα, η οποία επισκέφθηκε τη σερβική πόλη Ντιμιτρόβγκραντ (Τσαρίμπροντ) στις 24 Μαΐου, (όπου υπάρχει βουλγαρική μειονότητα) ένοιωσε άσχημα όταν μια Βουλγάρα μεταφράστρια από τα βουλγαρικά στα σερβικά, της είπε ότι ήταν πιο Βουλγάρα από πολλούς Βούλγαρους και περίμενε τη βουλγαρική υπηκοότητα εδώ και πέντε χρόνια.  Η Τσόνεβα τόνισε ότι οι εργασίες για τους φακέλους πρέπει να επιταχυνθούν σημαντικά.


offnews.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr