Κίνημα Αδεσμεύτων: Αντιπρόσωποι 100 κρατών φθάνουν στο Βελιγράδι


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, φθάνει στο Βελιγράδι (Φωτογραφία από Tanjug)

Οκτώβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων και παρατηρητές φτάνουν σήμερα και αύριο στο Βελιγράδι, για μια συγκέντρωση που θα σηματοδοτήσει τις έξι δεκαετίες αυτού του κινήματος τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι οικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί σε εκθεσιακό κέντρο τη Δευτέρα και την Τρίτη, είναι η Σερβία και το Αζερμπαϊτζάν.

Αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 100 αντιπροσωπείες, όπως επιβεβαιώνεται,  καθώς σε 45 από αυτές επικεφαλής θα είναι υπουργοί Εξωτερικών, επίσης, αναμένονται αρκετοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί  και αυτή η συνάντηση καθορίζεται ως πιο πολυμερής  στην Ευρώπη φέτος, όπως σημειώνει το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.

 Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν και ο υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων Αχμέντ Χαλίλ έφτασαν στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, Αχμέντ Χαλίλ, επεσήμανε ότι η πολυμερής προσέγγιση είναι η πιο σημαντική για τις μικρές χώρες και ότι, από αυτή την άποψη, ο ρόλος του Κινήματος είναι τόσο σημαντικός σήμερα όσο και πριν από 60 χρόνια που ιδρύθηκε.


Η ίδρυση του Κινήματος


Το καλοκαίρι του 1961, το Βελιγράδι φιλοξένησε εκπροσώπους 25 χωρών από τέσσερις ηπείρους που δεν ανήκαν ούτε στο ανατολικό ούτε στο δυτικό μπλοκ. 

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων υπέγραψε την ίδρυσή του, στο κτίριο της Γιουγκοσλαβικής Εθνοσυνέλευσης, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις τις επόμενες δεκαετίες, υπενθυμίζει τη σερβική ραδιοτηλεόραση-RTS.

 Τα χρόνια πέρασαν, η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε, το Κίνημα επέζησε.

 Εξήντα χρόνια μετά το ιδρυτικό συνέδριο, η επιρροή του είναι πολύ μικρότερη, αν και τα μέλη συγκεντρώνουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Αντί για ένταξη, η Σερβία έχει σήμερα ρόλο παρατηρητή και στο ρόλο του οικοδεσπότη, θα φιλοξενήσει περισσότερους από 500 αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr