Το Ισραήλ μετέφερε 125 Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στην Αλβανία


Οκτώβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Το Ισραήλ μετέφερε κρυφά 125 Αφγανούς στην Αλβανία. Η ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας IsrAID συντόνισε την εκκένωση Αφγανών που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην πατρίδα τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να μετακινηθούν μακροπρόθεσμα σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ελβετία.


Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η ομάδα αποτελείτο από δικαστές, επαγγελματίες ποδηλάτες, δημοσιογράφους, τηλεοπτικούς παρουσιαστές, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγενείς Αφγανών διπλωματών, καλλιτέχνες, αξιωματικούς επιβολής του νόμου, καθώς και επιστήμονες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IsraAID, Γιοτάμ Πόλιζερ, δήλωσε ότι αυτή ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά ευτυχώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 «Μετά από μια έντονη και δύσκολη διαδικασία τις τελευταίες εβδομάδες, με την κατάσταση να αλλάζει συνεχώς και να σχεδιάζονται νέα σχέδια σχεδόν σε καθημερινή βάση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η κύρια αποστολή μας τώρα εκπληρώνεται. Οι εκτοπισμένοι θα έχουν όλα όσα χρειάζονται καθώς ξεκινούν τη διαδικασία της οικοδόμησης της ζωής για τον εαυτό τους», είπε.

Συνολικά, 903 Αφγανοί έχουν φτάσει στην Αλβανία και διαμένουν σε ξενοδοχεία σε παράκτιες πόλεις. Θα μείνουν επ’ αόριστον με τον τελικό προορισμό  τις ΗΠΑ και ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της κυβέρνησης Έντι Ράμα δήλωσε ότι εάν κάποιος από αυτούς θέλει να μείνει για πάντα, είναι εντελώς ελεύθερος. 

Η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκαν να προστατέψουν Αφγανούς πολίτες που θα εγκαταλείπουν τη χώρα τους, καθώς η ζωή τους απειλείται από τους Ταλιμπάν, και αυτό έχει επαινεθεί ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα. 

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr