Αμερικανός διπλωμάτης φοβάται νέες συγκρούσεις στα Δυτικά Βαλκάνια «Δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα»


Οκτώβριος 11, 2021. Ελλάδα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης- πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι φοβάται ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι κανένα από τα προβλήματα στην περιοχή δεν έχει επιλυθεί, τονίζοντας ότι η περιοχή δεν είναι πλέον στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής.

Ο Μοντγκόμερι υπενθύμισε ότι στη δεκαετία του '90 η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ήταν το κύριο μέρος στον κόσμο στο οποίο ήταν στραμμένη η προσοχή της αμερικανικής ηγεσίας, και σήμερα, λέει, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Ο διπλωμάτης δεν πιστεύει ότι τα κράτη μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μόνα τους, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, τα συναισθήματα είναι πολύ αναταραγμένα από όλες τις πλευρές.

Παρ 'όλα αυτά, μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Μοντγκόμερι και η σύζυγός του επέλεξαν να ζήσουν στην περιοχή (στην Κροατία).

Λέει ότι τα Βαλκάνια είναι στο αίμα του και ισχυρίζεται ότι καταλαβαίνει τους ντόπιους και τα εθνικά τους συναισθήματα.

Ο Μοντγκόμερι, ως καλεσμένος στην εκπομπή „1 на 1“ της κροατικής τηλεόρασης, είπε ότι πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη που απαιτείται για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Είναι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, αλλά θα πάρει χρόνο.

Τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται την πλήρη υποστήριξη της Δύσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να γίνουν αυτές οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Στην εκπομπή, ο Μοντγκόμερι μίλησε εκτενώς για τον πόλεμο του Βιετνάμ, που είναι ένα από τα θέματα του βιβλίου του, ακολουθούμενο από το ΝΑΤΟ και τον Τίτο, και είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλή.

"Δεν θα μπορούσα να γίνω διπλωμάτης σήμερα επειδή δεν πιστεύω πλέον ότι ο αμερικανικός τρόπος είναι απόλυτα σωστός και ότι το δημοκρατικό μας σύστημα είναι κατάλληλο για τον κόσμο", δήλωσε ο Μοντγκόμερι, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχουν δύο Αμερικανοί των οποίων η αναλογία είναι σχεδόν η μισή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι «δύο Αμερικές» αποτελούν τροχοπέδη για να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που σχετίζεται με το αδιέξοδο σε όλα σχεδόν τα πιθανά ζητήματα.

MakFax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr