Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ζητά διάλογο με την Ελλάδα…


Οκτώβριος 5, 2021. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γεωργίας-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, στην οποία συμμετείχε με τον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Χουάνσερ Μπουρτσουλάτζε και τον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 Σε ερώτηση σχετικά με την «προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα* της Τουρκίας», ο υπουργός Ακάρ είπε: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου, προσπάθησε επίμονα να την παραβιάσει», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Ακάρ ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα

 

Όσον αφορά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε:

 «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικούς τρόπους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω διαλόγου. Είναι η πιο ειλικρινής ευχή μας να ανοίξουν τα κανάλια διαλόγου με τους σημερινούς συνομιλητές μας καθώς και με τους επόμενους συνομιλητές μας. Είμαστε όλοι υπέρ του διαλόγου. Θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αποτέλεσμα».


«Ευκαιρία για διάλογο»


Περιγράφοντας στις διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ με συνομιλίες για οικοδόμησης εμπιστοσύνης,  ο Ακάρ περιέγραψε τις συναντήσεις ως ευκαιρία και κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη του διαλόγου, τονίζοντας «είμαστε υπέρ της συνέχειας αυτών».

Στην ερώτηση σχετικά με τον «αγώνα εξοπλισμών» στον οποίο έχει μπει πρόσφατα η Ελλάδα, ο Ακάρ είπε:

 «Θα πρέπει να φανεί ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες μπαίνοντας στον πειρασμό στα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών», όπως είπε.

Κλείνοντας την απάντησή του, ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

*( «Τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Κρήτη, νοείται το επεκτατικό επινόημα της Τουρκίας,  βάσει του παράνομου τουρκο λιβυκού Μνημονίου του 2019 που παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας)  

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr