Ενεργοποίηση μνημονίου συμφωνίας μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών Τουρκίας και Λιβύης


Οκτώβριος 2, 2021. Ελλάδα.


Πηγές  στον Τύπο αποκάλυψαν ότι η Τουρκία ενεργοποίησε το τραπεζικό μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και της λιβυκής ομολόγου της, τον περασμένο Αύγουστο.

Οι όροι του μνημονίου έδειξαν μια συνεργασία μεταξύ της Λιβυκής και της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας στον τομέα της εκπαίδευσης των Λιβύων τραπεζικών στελεχών, της αύξησης των θεσμικών επιδόσεων και της ανάπτυξης τραπεζικών και ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών, εκτός από την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με εγκλήματα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Το μνημόνιο δεν προσδιορίζει τέλη ή οικονομική αποζημίωση για αυτές τις υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης,  Αλ Σιντίκ αλ Καμπίρ, είχε υπογράψει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μουράτ Οζίλ, τον περασμένο Αύγουστο, ένα μνημόνιο συμφωνίας. 

Αυτό προκάλεσε τους φόβους των παρατηρητών για τη διείσδυση της τουρκικής επιρροής στο τραπεζικό σύστημα της Λιβύης, η λειτουργία του οποίου δυσχεραίνεται λόγω θεσμικής διαίρεσης  και λόγω της συγκυρίας  της θυελλώδους οικονομικής κρίσης που περνά η τουρκική οικονομία, της οποίας το εθνικό νόμισμα έχει πέσει περισσότερο από 25% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γράφει το λιβυκό δημοσίευμα.

218tv.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr