Οι Αλβανοί σπουδαστές ρωτούν τον Ράμα «γιατί να μείνουμε στην Αλβανία;»


Οκτώβριος 26, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση με μαθητές και φοιτητές του Ελμπασάν για τη Νέα Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία (2022-2029) που θα παράγει σε συνεργασία με τους νέους ένα «έγγραφο εργασίας» και συγκεκριμένες «δεσμεύσεις εθνικών και τοπικών θεσμών», προκειμένου να ενισχυθεί η αλβανική νεολαία.

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την Αλβανία, ο Ράμα είπε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει πού θα σπουδάσει και θα ζήσει, αλλά τόσο στην Αλβανία όσο και στο εξωτερικό, αυτός ο κόσμος ανήκει σε αυτούς που τολμούν και είναι αποφασισμένοι σε αυτό που κάνουν.

Έντι Ράμα: 

Μερικοί από εσάς μας ζητήσατε να σας πούμε ποιοι είναι οι λόγοι για να μείνετε εδώ και να μην φύγετε.

 Εγώ, ανεξάρτητα από τη θέση από την οποία μιλώ σε αυτή την περίπτωση, δεν έχω αλλάξει γνώμη για το πώς βλέπω αυτήν την εκδοχή. Ο καθένας είναι ελεύθερος και είναι δικαίωμά του να αποφασίσει τι θα κάνει.

Ευτυχώς δεν ζούμε πια όπως ζούσαμε μέχρι πριν από 30 χρόνια, που δεν  μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας, γιατί είναι δύσκολο να φανταστούμε, να μην πηγαίνουμε πλέον στο εξωτερικό. 

Η ελευθερία έχει πολύ μεγαλύτερα διλήμματα από ότι η ελεύθερη επιλογή είναι πολύ πιο δύσκολη επιλογή από την επιβολή που έρχεται από τα πάνω. Όταν ένας άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με διλήμματα, πρέπει να κάνει τις επιλογές του, αλλά μιας και μας ζητήθηκε, θα ξεκινούσα από το αντίθετο.

Δεν θα έλεγα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγω, αλλά θα ξεκινούσα με τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φύγω. Αν δεν είναι αρκετοί θα προσπαθούσα να τους εξισορροπήσω, αλλά ένα είναι σίγουρο. 

Είτε στην Αλβανία, είτε εκτός Αλβανίας, αυτός ο κόσμος ανήκει σε αυτούς που τολμούν και είναι αποφασισμένοι. Όποιος τολμά τα καταφέρνει όπου κι αν είναι. Μετά βέβαια κάνουν τις δικές τους επιλογές ανάλογα με το πού θα φτάσει και πόσο μακριά θα ανέλθει», είπε ο πρωθυπουργός.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr