Σκόπια: Παραιτήθηκε μέλος της Επιτροπής για τα ιστορικά θέματα με Βουλγαρία, λόγω πολιτικών πιέσεων


Οκτώβριος 22, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο ιστορικός  Βάντσο Γκιοργκίεφ παραιτήθηκε από τη μικτή επιτροπή  Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, διευκρινίζοντας με δήλωσή του τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης.

«Τελευταία υπήρξαν ανοιχτές προσπάθειες πολιτικής επιρροής στο έργο της επιτροπής, οι οποίες κορυφώθηκαν την πρώτη εργάσιμη ημέρα (21 Οκτωβρίου 2021) στην τακτική συνάντηση, μέσω άμεσης παρέμβασης στην επαγγελματική εργασία από έναν ανώτερο υπάλληλο στο Υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο Βάντσο Γκιοργκίεφ.

Προσθέτει ότι λόγω τέτοιας «διπλής ηγεσίας» του τμήματος της Επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας, δεν τηρήθηκε η αρχή της συναινετικής λήψης αποφάσεων.

«Τονίζω ότι τα προσχέδια ιδεών που ετοιμάστηκαν και ανταλλάχθηκαν, εγκρίθηκαν και ανταλλάχθηκαν χθες από το τμήμα της επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας για συστάσεις για σχολικά βιβλία για τη β' τάξη της χώρας, και έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή μου», πρόσθεσε ο Βάντσο Γκοργκίεφ.

Αντίδραση σχετικά με τη σημερινή παραίτηση ανακοίνωσε το τμήμα της Μικτής Πολυκλαδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

«Δεν υπάρχει βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει παρέμβαση, ούτε πολιτική πίεση από το υπουργείο Εξωτερικών, την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα», ανέφεραν τα μέλη.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι παρενέβη ή είχε οποιαδήποτε επιρροή στο έργο της μεικτής πολυεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συντονισμό στη διαδικασία των συνομιλιών με τη Βουλγαρία. 

Αυτές τις δύο ημέρες, η επιτροπή συνεδρίασε ξανά μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων μηνών και το θέμα της ατζέντας είναι ο τσάρος Σαμουήλ. Η καταγωγή και η εθνικότητά  και το κράτος του ήταν μέρος των διαφωνιών.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, αυτή θα είναι η δεύτερη παραίτηση στην Επιτροπή, αφού τον Ιανουάριο η σύμβαση του καθηγητή Αλεξαντάρ Λιτόφσκι δεν ανανεώθηκε στην Επιτροπή και στη θέση του διορίστηκε ο καθηγητής  Ισαμεντίν Αζίζι από το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας, σημειώνει η tv21 των Σκοπίων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr