Σόφια σε Σκόπια: Η βουλγαρική μειονότητα στο Σύνταγμα και μετά τα άλλα θέματα…


Οκτώβριος 28, 2021. Ελλάδα.

 «Για να έχει τη βουλγαρική υποστήριξη για την ευρωατλαντική πορεία της , η Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα ως εθνική μειονότητα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του GERB Μπόικο Μπορίσοφ σε συνάντηση με εκπροσώπους βουλγαρικών οργανώσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Για να προχωρήσουμε, χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, με απόφαση της Βουλής να γίνουν αλλαγές στους Βούλγαρους, στους Σέρβους, στους Βόσνιους και σε όλους τους άλλους στο Σύνταγμα, οπότε συνεχίζουμε να συζητάμε σημαντικά θέματα. Είναι υποχρεωτικό. Δεν ξέρω γιατί δεν το συζητάμε καθόλου. «Αν και ο Μίτσκοσκι και ο Ζάεφ δεν το καταλαβαίνουν αυτό", είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

«Τόσο ο Μίτσκοσκι όσο και ο Ζάεφ μιλούν πολύ ειλικρινά όταν έρχονται σε εμάς, υπόσχονται τα πάντα, αλλά όταν επιστρέφουν στα Σκόπια…»

«Και να τι πετυχαίνουν» «Είπαμε «ΟΧΙ», χωρίς αυτόν τον όρο», προσθέτει ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Μετά τη συνάντηση, ο Μπορίσοφ έγραψε στο Facebook ότι «η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει πιο στενό φίλο από τη Βουλγαρία» και ότι ήταν σημαντικό για αυτούς να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ.

 Προσθέτει ότι οι εκπρόσωποι της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία διαμαρτύρονται ότι νιώθουν φαντάσματα, γιατί ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός τους αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχουν. 

Βουλγαρικές οργανώσεις συναντήθηκαν επίσης χθες με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία ως αρχηγός κράτους.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η φίλη χώρα, η πλησιέστερη χώρα, η Βόρεια Μακεδονία, να γίνει μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος ούτε της βουλγαρικής πολιτιστικής κληρονομιάς ούτε των συμφερόντων σας,  και των δικών μας» », είπε ο Ρούμεν Ράντεφ στους εκπροσώπους των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων tv21.tv.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=z7215v9uP0c&t=5s



--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr