Έπαρση Τουρκίας: «Υπερδύναμη» μας είπε ο Κούρτς


Οκτώβριος 7, 2021. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη σύνοδο κορυφής στη Σλοβενία , επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται πολύ πίσω από την πλήρη ένταξη που ξεκίνησε με την Αλβανία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, σημειώνει η τουρκική Μιλιέτ.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι εν λόγω έξι χώρες θα προσχωρήσουν στη διεθνή ένωση εάν πληρούν μια σειρά κριτηρίων, από τη δικαστική μεταρρύθμιση έως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν έχει τεθεί κανένας στόχος για την πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας το 2030.

Στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής, σημειώθηκε ότι η ΕΕ «επιβεβαίωσε την ανοιχτή υποστήριξή της για τη διαδικασία διεύρυνσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

 

Η ΕΕ αντιμέτωπη με την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα

 

 

Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Κριστιάνις Κάρινς είπε: «Αυτή είναι η αυλή μας», ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς  υποστηρίζοντας αυτήν την άποψη είπε:

 «Εάν η ΕΕ δεν προσφέρει μια πραγματική προοπτική σε αυτήν την περιοχή, η Κίνα, η Ρωσία ή Τουρκία και άλλες υπερδυνάμεις, θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο εδώ. Η περιοχή είναι γεωγραφικά ευρωπαϊκή και χρειάζεται ευρωπαϊκή προοπτική», είπε.

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κίνα έχει μερίδιο μόλις 8 τοις εκατό στο εξωτερικό εμπόριο των βαλκανικών χωρών. 

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των βαλκανικών χωρών. 

Ωστόσο, η Κίνα προσφέρει στις βαλκανικές χώρες χρηματοδότηση έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας. 

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, είναι κατά της ένταξης στην ΕΕ των βαλκανικών χωρών με τις οποίες έχει ιστορικούς δεσμούς.

 

Βαλκάνια «η καρδιά της Ευρώπης»

 

Στη σύνοδο κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνθηκε στις Βαλκανικές χώρες ως «οικογένεια», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε μια πιο επιφυλακτική ρητορική. 

Ο Μακρόν είπε ότι τα Βαλκάνια είναι «στην καρδιά της Ευρώπης» και αξίζουν μια πορεία προς την πλήρη ένταξη.

Η Δανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες υποστήριξαν ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία βιάστηκαν να γίνουν πλήρη μέλη το 2007, υποστηρίζοντας ότι η επακόλουθη εισροή μετανάστευσης εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε πολλούς Βρετανούς να στραφούν κατά της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται η προσπάθεια της Σλοβενίας να θέσει το έτος 2030 ως στόχο για την πλήρη ένταξη των βαλκανικών χωρών δεν έγινε επίσης αποδεκτή, γιατί πρέπει οι χώρες να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.


milliyet.com.tr, Deutsche Welle Türkçe

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr