Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Bloomberg: Επιταχύνονται οι αποστολές τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία


Οκτώβριος 27, 2021. Ελλάδα.

 

«Πηγές που μίλησαν στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Bloomberg ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τις προετοιμασίες της ενάντια στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση των Κούρδων στη Συρία, όπου το χάος και η βία δεν έχουν τέλος», γράφει η τουρκική Sozcu.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Άγκυρα μπορεί να προετοιμάζει μια επιχείρηση κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων η ραχοκοκαλιά είναι  οι Κούρδοι αυτονομιστές που η Τουρκία τους θεωρεί ως «τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG».

Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται δύο πηγές που ανέφεραν  ότι «η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες ακόμη στρατιώτες στη βόρεια Συρία χθες το βράδυ στο πλαίσιο των μακροχρόνιων προετοιμασιών της ενάντια στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ». 

 «Αυτή η κίνηση θα προσφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να μειώσουν την υποστήριξη προς τις δυνάμεις στην περιοχή», αναφέρει το Bloomberg.

«Θα κλείσουν τα δύο τρίτα των συνόρων»

Ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, είπε: «Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στοχεύει να κλείσει τα δύο τρίτα των 910 χιλιομέτρων των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. 

«Στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει το Κομπάνι για να ελέγξει τις περιοχές ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη», είπε.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο  Bloomberg  ένας από τους στόχους για κατάληψη από τον τουρκικό στρατό είναι η αεροπορική βάση Menagh, κοντά στο Αζάζ.

 

Η Τουρκία σταμάτησε τις στρατιωτικές εισβολές από το 2019 στο πλαίσιο συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 

Ωστόσο, εφ’ όσον οι ένοπλοι Κούρδοι δεν απομακρύνθηκαν 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, οι εντάσεις αυξήθηκαν στην περιοχή καθώς και οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας-Ουάσιγκτον-Μόσχας.

 

 «Μια πιθανή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη των εθνικιστών και  των συντηρητικών στον Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα κινδυνεύει λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και να βλάψει την τουρκική λίρα, που είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος».

Sözcü

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr