«Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τα δικαιώματά της στα F-35»

 


Οκτώβριος 20, 2021. Ελλάδα.

Τα δικαιώματα F-35 της Τουρκίας παραμένουν. Οι συνομιλίες της Τουρκίας σχετικά με την αγορά νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ δεν σημαίνουν ότι έχει εγκαταλείψει τα δικαιώματά της σχετικά με το πρόγραμμα F-35. Η Τουρκία συνεχίζει τις νομικές διαδικασίες της σχετικά με τα δικαιώματα συνεργασίας, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

 

Η Τουρκία συζητά την πρόταση «Ας δώσουμε ένα F-16» σε αντάλλαγμα για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για τον σχεδιασμό των  F-35, στο οποίο είναι εταίρος με 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Ωστόσο, η θερμή υποδοχή της Άγκυρας στην πρόταση της Ουάσινγκτον δεν σημαίνει ότι «η Τουρκία παραιτήθηκε από τα F-35».

 Ανώτερες πηγές ασφαλείας τόνισαν ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για την απόκτηση των F-35, των οποίων είναι εταίρος του έργου, και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη συνεργασία μέχρι τέλους. 

Λέγοντας τη φράση «Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών αεροσκαφών», οι πηγές επεσήμαναν ότι η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών παράτεινε την περίοδο συμφωνίας με το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Arnold Porter-Kaye Scholer έως τον Αύγουστο του 2022. 

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας «βασίζονται σε νομικό πλαίσιο» και «στο πνεύμα της συμμαχίας».

  

Αναφέρεται ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποζημίωση των χρημάτων που κατέβαλε η Τουρκία και το δικαίωμα συνεργασίας ή «διακανονισμού» με άλλες αμυντικές συμφωνίες, και είναι επίσης πιθανό να συμπεριληφθεί ξανά στο έργο F-35.

  Οι πηγές τόνισαν ότι θα υπάρξει «ενδιάμεση λύση» μέχρι το 2030.

  Ωστόσο, οι πηγές επανέλαβαν την άποψη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην δώσει στην Τουρκία το F-35 και να πραγματοποιήσει το έργο χωρίς την Τουρκία είναι καθαρά πολιτική απόφαση, υπενθύμισαν επίσης ότι η λύση θα είναι επίσης πολιτική και ότι οι αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν. 

Πηγές ασφαλείας επεσήμαναν επίσης τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, «Το Πεντάγωνο διεξάγει διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση της διαμάχης για τα F-35».

aksam.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr