Λιβύη: Η Επιτροπή 5+5 θα πάει στην Τουρκία με κύριο θέμα τους μισθοφόρους


Νοέμβριος 3, 2021. Ελλάδα.

Βεγγάζη.


Ο Διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του Λιβυκού Στρατού, Υποστράτηγος Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ, επιβεβαίωσε ότι η κοινή στρατιωτική επιτροπή «5 + 5» θα μεταβεί σύντομα στην Τουρκία για να συζητήσει τον ζήτημα των μισθοφόρων, σημειώνοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία της Άγκυρας να τους απομακρύνει από τη Λιβύη θα είχε διεθνές αντίκτυπο.

  Ο αλ Μαχτζούμπ δήλωσε στο «Sky News Arabia», όπως αναφέρει η λιβυκή «24 Ωρες»(Al Saaa24) ότι «η (μουσουλμανική) Αδελφότητα και ορισμένες χώρες που επωφελούνται από την τρέχουσα κατάσταση δεν θέλουν να φύγουν οι μισθοφόροι. Γιατί αυτές οι ομάδες εάν απελαθούν, αυτό θα γίνει σε βάρος των χωρών που τις έστειλαν,  ειδικά στην Τουρκία, η οποία χρησιμοποίησε τις ομάδες αυτές ως χαρτί για να παίξει μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχει «ανταπόκριση από τις χώρες να αποσύρουν τους μισθοφόρους από τη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συναινετική λύση μαζί τους και θα επιλύσουν τα προβλήματά τους», τονίζοντας τον ρόλο της λιβυκής εθνικής βούλησης στην απομάκρυνση αυτών των ξένων μαχητών.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης εξήγησε ότι «οι μισθοφόροι είναι ένας ακανθώδες ζήτημα με περισσότερες από μία ρωγμές», σημειώνοντας ότι κάποιοι από αυτούς στάλθηκαν από χώρες που παρενέβησαν στον εμφύλιο πόλεμο μετά το 2011 και άλλοι , όπως οι Τσαντ,  οι οποίοι εισήλθαν στη Λιβύη ως φυγάδες αντίπαλοι της κυβέρνησης της χώρας τους κατά την εποχή του πρώην καθεστώτος. Αυτοί μετατράπηκαν σε εγκληματικές ομάδες που πολεμούσαν για το χρήμα και μάλιστα χρηματοδοτήθηκαν για να πολεμήσουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Επεσήμανε ότι όταν το πρόβλημα αυτών των ομάδων επιλυθεί, αυτό θα ωφελήσει όλες τις γειτονικές χώρες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr