Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΗΑΕ: Ο διάδοχος πρίγκιπας μπιν Ζαγιέντ φτάνει στην Άγκυρα σε μια ιστορική επίσκεψη


Νοέμβριος 24, 2021. Ελλάδα.

 

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν. 

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων οι σχέσεις μέχρι πρόσφατα ήταν διαλυμένες που αλληλοκατηγορούνταν για «εχθρική» συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή και πολλά περιφερειακά ζητήματα, εντάθηκαν με προσπάθειες εξομάλυνσης που έχουν αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες.

Ο Σεΐχης  Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν (MBZ), διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, ο de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα,

Οι προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ είναι μια συνεχής διαδικασία από τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η αφετηρία αυτής της διαδικασίας είναι η νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές και η στροφή της Ουάσιγκτον προς μια ενεργό εξωτερική πολιτική ξανά.

Πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, προτίμησαν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική τους πολιτική μετά την άνοδο του Μπάιντεν στην εξουσία.

Σε σύντομες δηλώσεις Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι, ανακοινώθηκε ότι «οι διμερείς σχέσεις θα επανεξεταστούν σε όλες τους τις διαστάσεις και θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας» στη συνάντηση Ερντογάν-ΜΒΖ. Σημειώθηκε επίσης ότι τα μέρη θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Προβλέπεται ότι η Άγκυρα, που δίνει μεγάλη σημασία στο ζεστό χρήμα και τις επενδύσεις από τον Κόλπο για την τουρκική οικονομία, η οποία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, θα επιδιώξει συμβιβασμό με το Άμπου Ντάμπι για τα θέματα που τους χωρίζουν.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη της MBZ έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια. 

Οι τελευταίες επίσημες επισκέψεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ πραγματοποιήθηκαν κατά τις αμοιβαίες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν το 2016.Cumhuriyet, BBC Türkçe

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr