Ο Μίλοραντ Ντόντικ αναζητά την υποστήριξη του Ερντογάν για την αποκατάσταση της εθνικής ισότητας στη Βοσνία


Φωτό από τη σημερινή συνάντηση Ντόντικ - Ερντογάν- πρακτορείο
Anadolu

Νοέμβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Το μέλος του Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) που προέρχεται από τον σερβικό λαό Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Regnum.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται  το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στη Β-Ε, καθώς και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών, ιδίως την υλοποίηση έργων υποδομής.

Την παραμονή της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει στον Ρετζέπ Ερντογάν «την αληθινή εικόνα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», καθώς, κατά τη γνώμη του, ο Τούρκος ηγέτης είχε λάβει μέχρι στιγμής ψευδείς και μονόπλευρες πληροφορίες…

Ο πολιτικός υπενθύμισε την πρωτοβουλία του να συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Κροατίας και της Σερβίας στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Β-Ε και εξέφρασε τη λύπη του που ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς (αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, του πιο δημοφιλούς μεταξύ των Βόσνιων) απέρριψε αυτή την ιδέα.

 Σύμφωνα με τον Ντόντικ, ο Ερντογάν είναι ένα πρόσωπο που δεν θα κάνει τίποτα εναντίον της Β-Ε που θα μπορούσε να βλάψει τους Σέρβους και τους Κροάτες.

Με τη σειρά του, στις 7 Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση με Τούρκους πολίτες, των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από το έδαφος της σημερινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ότι η Τουρκία «υποστηρίζει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Β-Ε και τη διατήρηση της πολυπολιτισμικής και την εθνοτική ταυτότητα αυτής της χώρας χωρίς καμία διάκριση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει όχι μόνο τους Βόσνιους, αλλά και τους Σέρβους και τους Κροάτες.

Μιλώντας για τη βοήθεια της Τουρκίας στη Β-Ε, ο Ερντογάν υπενθύμισε τα έργα που υλοποιεί η Άγκυρα, ιδίως την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σαράγεβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή, αφού «δεν είναι απλώς μια υποδομή, αλλά και ένα έργο διατήρησης της ειρήνης».

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι άμεσες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στη Β-Ε υπερβαίνουν επί του παρόντος τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι μια ακόμη, από μια σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ του ηγέτη των Σέρβων της Β-Ε και των ηγετών των χωρών της περιοχής.

Στις 6 Νοεμβρίου Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε στη Μπάνια Λούκα με τον πρωθυπουργό της της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον υπουργό Εξωτερικών αυτής της χώρας Πίτερ Σιάρτο και την επόμενη μέρα στη Λιουμπλιάνα, ο Ντόντικ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.
--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr