Λιβύη: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια εκλεγμένη κυβέρνηση


Νοέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη ζήτησε η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα.


Της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε διάσκεψη για χώρα,  επικεφαλής ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα σχηματιστεί από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, τόσο διμερώς όσο και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ο Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών με μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, ελεύθερα εκλεγμένη από τον λιβυκό λαό και σεβόμενη τους διεθνείς νόμους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα με τη Λιβύη, θα ήθελε να δει τους Λίβυους να ζουν με ασφάλεια και ευημερία, προσθέτοντας ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων το συντομότερο δυνατό.

Η Ελλάδα είχε προηγουμένως αποκλειστεί από τη συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιούνιο του 2021, γεγονός που προκάλεσε ένταση μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας τότε ως αποτέλεσμα της μη πρόσκλησης της τελευταίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, για λόγους που οι παρατηρητές το απέδωσαν σε αίτημα της Τουρκίας, που συμμετείχε στο συνέδριο, να μην παρευρεθεί στην Ελλάδα και η απειλή της για μποϊκοτάζ στο αν εστάλη πρόσκληση στην κυβέρνηση της Αθήνας.

Libya Akhbar, Al Saaa24, 

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr