Το Ιράν κάλεσε τον Έλληνα απεσταλμένο για κατάσχεση του φορτίου πλοίου


Μάιος 26, 2022. Ελλάδα.

Τεχεράνη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας για κατάσχεση φορτίου από πλοίο που φέρει ιρανική σημαία στα ελληνικά ύδατα.

Ο επικεφαλής των υποθέσεων της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η «απαράδεκτη» παράδοση της Ελλάδας στις «παράνομες» πιέσεις των ΗΠΑ ήταν «παράδειγμα διεθνούς πειρατείας», όπως και η «κατάσχεση του φορτίου του πλοίου» που φέρει τη σημαία του Ιράν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Ιράν «δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά του και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της στους ναυτιλιακούς και ναυτιλιακούς τομείς».

Ο Έλληνας διπλωμάτης υποσχέθηκε να μεταφέρει τη διαμαρτυρία της ιρανικής κυβέρνησης στους ενδιαφερόμενους.

Στις τελευταίες εξελίξεις, το Reuters μόλις ανέφερε ότι η Ελλάδα μεταφέρει το κατασχεθέν ιρανικό φορτίο πετρελαίου σε άλλο τάνκερ που θα καταπλεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την υποταγή της Ελλάδας στις πιέσεις των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου συνιστά μια μορφή θαλάσσιας πειρατείας και την ευθύνη για την οποία φέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ιρανική λιμενική αρχή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν πλοίο με ιρανική σημαία και κατέσχεσαν το φορτίο του με δικαστική απόφαση και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η λιμενική αρχή πρόσθεσε ότι το πλοίο αναζήτησε καταφύγιο στα ελληνικά λιμάνια για να προστατεύσει την ασφάλεια του πληρώματος του, αλλά δεν έλαβε καμία βοήθεια, σημειώνοντας ότι το πλοίο εκφορτώθηκε από τον στρατό, σε ένα βήμα που θεωρείται ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια πηγή είπε στο Al Mayadeen ότι οι ελληνικές αρχές είχαν κατασχέσει ένα πλοίο που έπλεε υπό ιρανική σημαία από τις 20 Απριλίου.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο έπλεε υπό ρωσική σημαία από τις 8 Απριλίου άλλαξε σημαία, πλέοντας υπό σημαία Ιράν, γνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκείνη την εποχή ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές να κατασχεθεί το φορτίο και να διεξαχθεί έρευνα, σημειώνει η Al Mayadeen.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr