Ο Ερντογάν πρότεινε στον Ισπανό πρωθυπουργό τη ναυπήγηση ‘μεγάλου αεροπλανοφόρου’



Νοέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αξιολογώντας τη χθεσινή συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψαν ότι ο Ερντογάν πρόσφερε στην Ισπανία συνεργασία για τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρων και νέων υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, ο Ισπανός αρθρογράφος Μιγκέλ Γκονζάλες αναφέρει ότι η Τουρκία ναυπηγεί ένα αποβατικό επιθετικό πλοίο σχεδιασμένο από την ισπανική Navantia το οποίο θα λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ο Ερντογάν ζήτησε  επιπλέον την κατασκευή μεγαλύτερου πλοίου κατά τη συνάντηση.

Η Ισπανία είναι ένας από τους καλύτερους εταίρους της Τουρκίας στην Ευρώπη, από το 2015 ως δείκτης της αλληλεγγύης της αποτελούν η παραμονή στα τουρκοσυριακά σύνορα ορισμένα συστήματα Patriot. Υποστηρίζει, επίσης, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ένταξή της στην Τελωνειακή Ένωση και τον στόχο της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Ερντογάν: Θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο πλοίο με την Ισπανία

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σάντσες, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία και η Ισπανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, στρατηγικά τοποθετημένοι στα ανατολικά και δυτικά άκρα της Ευρώπης ως ακρογωνιαίοι λίθοι της ασφάλειας και της ευημερίας της Ευρώπης και είπε: «Από το 2015, η Ισπανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της στην  Τουρκία με τα  συστήματα Patriot .

Δυστυχώς, ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πήραν τους Patriot τους  από εδώ, η Ισπανία δεν το έκανε. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους Ισπανούς φίλους μας εκ μέρους της τύχης μου και του έθνους μου. Ελπίζω ότι αυτή η στάση της Ισπανίας θα ληφθεί ως παράδειγμα από κάποιους άλλους συμμάχους μας. 

Πραγματοποιούμε πολλά κοινά έργα με την Ισπανία, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των χωρών μας, θα θέλαμε ιδιαίτερα να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα. 

Όπως γνωρίζετε, κατασκευάσαμε το αεροπλανοφόρο (TCG Anadolu) μαζί με την Ισπανία και τώρα το ρίξαμε στη θάλασσα, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ μεγαλύτερο και πάλι με την Ισπανία. 

Συμφωνώ με τον αγαπημένο μου φίλο σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία. UAV, επιθετικά Drones. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μοιραστούμε τα ίδια τα προϊόντα της Ισπανίας», είπε.

Sondakika.com

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr