«Περίεργο οικονομικό σχόλιο» του Μπιλάλ Ερντογάν- η Τουρκία μεγάλωσε με δανεισμό


Νοέμβριος 6, 2021. Ελλάδα.

 

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε μια δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής των Επιχειρηματιών στην Τουρκία:

«Θέλω να το τονίσω αυτό στους νέους φίλους μου. Μια χώρα μπορεί να αναπτυχθεί με δανεισμό. Η Τουρκία έχει δοκιμάσει αυτό το μοντέλο εδώ και πολύ καιρό».

Ο Μπιλάλ Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή βράβευσης της Ένωσης Επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στο Ικόνιο, όπου ως πρόεδρος απένειμε τα βραβεία στους νικητές των  επιχειρηματικών σχεδίων.

 «Θέλω να το τονίσω αυτό στους νεαρούς φίλους μου », είπε ο Ερντογάν. Μια χώρα μπορεί να αναπτυχθεί με δανεισμό. Η Τουρκία δοκίμασε αυτό το μοντέλο για πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής, δοκιμάσαμε ένα μοντέλο που βασίζεται στον δανεισμό του επενδυτή, είτε στον χρηματοπιστωτικό τομέα είτε σε πραγματικές συγκεκριμένες επενδύσεις. Έχουμε σημειώσει ορισμένες επιτυχίες μέχρι στιγμής», είπε ο Μπιλάλ Ερντογάν.

 

Οι επενδύσεις μεγάλωσαν

 

Μιλώντας στην τελετή, ο Ερντογάν είπε:

Σήμερα, η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές, ενώ οι εξαγωγές στην Τουρκία πριν από 20 χρόνια  ήταν 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, προχωράμε με τέτοιο ρυθμό που η Τουρκία έχει πιάσει ένα τέτοιο παράθυρο ευκαιρίας που πιθανότατα σύντομα θα γίνει μια χώρα που θα εξάγει 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε εργάσιμη μέρα μέσα σε 6 μήνες ή 1 χρόνο.

Εκφράζοντας ότι η αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας μπορεί να φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε·

Την τελευταία περίοδο, μιλάμε για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει πιάσει πραγματικά ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά στις οικονομικές συνθήκες που επιφέρουν οι συνθήκες της επιδημίας.

Αυτό το πετύχαμε τώρα σε μια περίοδο ανάπτυξης κατά την οποία η ανάπτυξη της Τουρκίας με βάση τις εξαγωγές, δεν αναπτύσσεται πια με δανεισμό, αλλά με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών,  έτσι η προστιθέμενη αξία αυξάνεται σταδιακά και αντικατοπτρίζεται στις εξαγωγές, και αυτό ενισχύεται με την υψηλότερη ποιότητα απασχόλησης.

Φανταστείτε ότι οι εξαγωγές, που είναι 220 δισ. δολάρια σήμερα, θα φτάσουν τα 500 δισ. δολάρια. Μάλλον θα υπάρξουν εκείνοι που θα πουν ότι τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα όνειρο σήμερα.

Αλλά πιστέψτε με, ήξερα και είδα αυτούς που έλεγαν ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν όνειρο ενώ η Τουρκία έβγαζε 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν φτάσαμε σήμερα τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια, φυσικά μπορούμε να πιάσουμε και τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

dha.com.tr, cumhuriyet.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr