Τι απαντά η αλβανική προεδρία στην ελληνική νότα διαμαρτυρίας για την έκθεση των Τσάμηδων


Νοέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

«Πλήθος κατηγοριών κυκλοφόρησαν σήμερα το πρωί από τα ελληνικά ΜΜΕ κατά του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, σχετικά με την επετειακή έκθεση της γενοκτονίας των Ελλήνων κατά των Αλβανών της Τσαμουριάς, που εκτίθεται στα κάγκελα της Προεδρίας στα Τίρανα», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Η αντίδραση της Ελλάδας στην Προεδρία της Αλβανικής Δημοκρατίας είναι έντονη και σχετίζεται με την προκλητική «έκθεση» που παρουσιάζει φωτογραφίες και χάρτες με αντικείμενα της λεγόμενης «γενοκτονίας των Τσάμηδων», αλλά και «την κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».

Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα έστειλε νότα διαμαρτυρίας και ζήτησε αμέσως εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα, σχετικά με την έκθεση αυτή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τέντι Μπλούσι αντέδρασε σχετικά με τα δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ.

 

…κάθε σοβαρό κράτος

 


Η Προεδρία τονίζει ότι «σε κάθε σοβαρό κράτος θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα δεν λογοδοτεί για τις αποφάσεις και τις στάσεις του ενώπιον οποιασδήποτε πρεσβείας διαπιστευμένης στα Τίρανα, αλλά μόνο ενώπιον της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του αλβανικού λαού».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου, οποιαδήποτε ξένη διπλωματική αποστολή στα Τίρανα και κάθε κράτος που προσχωρεί στη Σύμβαση της Βιέννης, για οποιονδήποτε ισχυρισμό ή εξήγηση σχετικά με τη δραστηριότητα ή τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ακολουθεί μόνο την επίσημη οδό, μέσω του Υπ. Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Ιλίρ Μέτα προσκλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021 να επισκεφθεί την έκθεση αυτή, που διοργανώθηκε από την κοινωνία των πολιτών, με φωτογραφίες και χάρτες παλιές, χιλιάδων ετών, που βρίσκονται σε Εγκυκλοπαίδειες και Μουσεία διαφόρων χωρών του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα.



Ο εκπρόσωπος του Προέδρου, Τέντι Μπλούσι είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την πρόσκληση να δει από κοντά αυτήν την έκθεση, που διοργανώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, χωρίς να δεσμευτεί να επαληθεύσει την ακρίβεια ή να κάνει την ερμηνεία του εκτιθέμενου υλικού.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Εξοχώτατος Κύριος  Ιλίρ Μέτα, όπως είναι γνωστός παγκοσμίως, ήταν, είναι και θα παραμείνει αποφασισμένος αντίπαλος της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια», είπε ο Μπλούσι.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr