Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν


Συνδικαλιστική διαδήλωση την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη: «Ο λαός είναι φτωχός»

Δεκέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Χιλιάδες αντίπαλοι του Προέδρου Ερντογάν έχουν βγει στους δρόμους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για την αμφιλεγόμενη πολιτική επιτοκίων της κυβέρνησης. Λέγεται ότι έγιναν πολλές συλλήψεις, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό Der Spiegel.

Μέσα στην ατμόσφαιρα της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία , πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

 Σύμφωνα με τους διοργανωτές, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

 Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ασιατικό τμήμα της πόλης και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Φτάνει!»

Το αριστερό συνδικάτο Disk είχε διοργανώσει τη διαμαρτυρία.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 90 φοιτητές έχουν συλληφθεί στην Άγκυρα, σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Δεν μπορούμε να βρούμε καταφύγιο». 

Παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων από τον κυβερνήτη, προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα. 

Από το φετινό καλοκαίρι οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τα υψηλά ενοίκια με διάφορες καμπάνιες και διεκδικώντας οικονομικά προσιτή στέγαση. 

Βίντεο κυκλοφόρησαν επίσης στο Twitter που δείχνουν πώς οι διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία έξω από τα όρια της πόλης της Άγκυρας.

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τη σταθερή πτώση του τοπικού νομίσματος, της λίρας (TL) και τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ξεπερνά το 20%. Στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, η ζωή έχει γίνει περισσότερο από 50 τοις εκατό πιο ακριβή μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης. Το ηλιέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο τιμής με αύξηση περίπου 138%.

Τούρκοι αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν φοιτητή που διαμαρτύρεται για τα υψηλά ενοίκια

Ο γενικός γραμματέας του σωματείου Disk, Αντνάν Σερντάρογλου, προειδοποίησε στο Halk TV: «Οι άνθρωποι γίνονται φτωχοί». 

Στη συγκέντρωση την Κυριακή μπροστά σε πολυάριθμους υποστηρικτές, η Αρζού Τσερκέζογλου, πρόεδρος του συνδικάτου Disk, είπε : "Έχουμε βαρεθεί τις αυξήσεις τιμών και την αδικία!"

Σύμφωνα με τους επικριτές, το φόντο της κρίσης της λίρας είναι, μεταξύ άλλων, η παρέμβαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

 Ο Ερντογάν προτρέπει επανειλημμένα τα χαμηλά επιτόκια και, σε αντίθεση με την τρέχουσα οικονομική θεωρία, υποστηρίζει την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προάγουν τον πληθωρισμό, σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr