Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν


«Η τουρκική αντιπολίτευση πραγματοποίησε συγκέντρωση πολλών χιλιάδων στη Μερσίνα ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν»

Δεκέμβριος 5, 2021. Ελλάδα.


Στην πόλη Μερσίνα, στη νότια Τουρκία, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πολλών χιλιάδων ατόμων που ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της πτώσης ρεκόρ της ισοτιμίας της λίρας, δημοσιεύει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. 

 

Η διαδήλωση μεταδόθηκε στο Twitter από τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου .

 Όπως είπε ο πολιτικός στο λαό, ο Ερντογάν «δεν χρειάζεται να παραιτηθεί - θα τον βγάλουμε εμείς».

Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε την ενότητα των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στο παρελθόν ψήφισαν τον σημερινό πρόεδρο.

«Για να κερδίσουν όλοι, θα πάμε στις κάλπες και θα ανατρέψουμε αυτή τη δικτατορία στις κάλπες. Σας δίνω τον λόγο μου», είπε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Με τη σειρά του, ο Ερντογάν, μιλώντας στους υποστηρικτές του στη Σιίρτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, είπε ότι περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν στη συγκέντρωση του παρά στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην εθνική οικονομία και υποσχέθηκε ότι θα σταθεροποιήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους λόγους για την άνοδο των τιμών ήταν η έντονη άνοδος των τιμών των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές.

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα από 7,4 λίρες ανά δολάριο  έπεσε στα 13,9. Στις 23 Νοεμβρίου, κατέρρευσε κατά 16 τοις εκατό σε μια μέρα, που ήταν το μέγιστο τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυτό προκλήθηκε από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 18 Νοεμβρίου να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο από 16 σε 15 τοις εκατό. Ο Ερντογάν έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα και τάχθηκε υπέρ μιας νέας περικοπής του προεξοφλητικού επιτοκίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρόεδρο για ανικανότητα και κάλεσαν για πρόωρες εκλογές. Ο Ερντογάν απέρριψε την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνιο του 2023.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr