Νταβούτογλου για Ερντογάν: Έχει σύγχυση στο μυαλό του…

«Δεν ξέρει καν τη διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης»


Δεκέμβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκρινε τη δήλωση του προέδρου του AKP και προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:«Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον Καβαλά, τον Ντεμιρτάς, για αυτούς», γράφει η Τζουμχουριέτ.

Ο Νταβούτογλου είπε: «Δεν ξέρει καν τη διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επιβάλλει τίποτα στην Τουρκία. Είναι σοβαρή αδυναμία ότι αντικατοπτρίζει τέτοια νομικά ζητήματα με τη μορφή έλλειψης ενημέρωσης ή κυρίως εκτροπής, σαν να επρόκειτο για επιβολή εξωτερικών δυνάμεων».

Ο Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του στο Κατάρ.  Για την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ κατά του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και του Συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντερμιτάς, «Για εμάς, αυτές είναι άκυρες. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από την απόφαση του δικαστικού μας σώματος. Ας κάνουν ότι ξέρουν», είπε.

Ο Νταβούτογλου είπε:

«Ο κ. Ερντογάν έχει μια σύγχυση στο μυαλό του και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια βασική έλλειψη γνώσεων για κάποιους βασικούς θεσμούς μετά από τόσα χρόνια κρατικής εμπειρίας.

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν λέει «Δεν αναγνωρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 Δεν γνωρίζει καν τη διαφορά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δομή την οποία διαπραγματευόμαστε και την οποία υιοθετούμε ως στόχο να εισέλθουμε στο μέλλον.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, από την άλλη, ιδρύθηκε το 1949 και η Τουρκία ήταν μέλος τη χρονιά που ιδρύθηκε. Μια χώρα όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε αργότερα την εξουσία του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επιβάλλει τίποτα στην Τουρκία.

 Είναι σοβαρή αδυναμία ότι αντικατοπτρίζει τέτοια νομικά ζητήματα με τη μορφή έλλειψης ενημέρωσης ή κυρίως εκτροπής, σαν να επρόκειτο για επιβολή εξωτερικών δυνάμεων.

 Επομένως, αυτές οι δηλώσεις που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια σύνδεση εξωτερικής σύγκρουσης δεν είναι σωστές δηλώσεις».

«Έλλειψη γνώσης και οράματος»

Η εθνική κυριαρχία, πάνω απ' όλα, διασφαλίζεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διασφαλίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Το θεωρώ δήλωση που στερείται γνώσης και οράματος».

Σχετικά με την αίτηση Ερντογάν στο ΕΔΔΑ τρεις φορές στο παρελθόν, ο Νταβούτογλου απάντησε: «Η αίτησή του είναι επίσης αντίφαση και η πρόσφατη ζωή του κ. Ερντογάν αντανακλά μια χαοτική νοοτροπία γεμάτη αντιφάσεις».

Cumhuriyet.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr