Κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner


Δεκέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε το επίπεδο δέσμευσης με τη Ρωσία αποφασίζοντας να επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα Wagner για κατηγορίες για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εδώ και χρόνια στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες, γράφει η ιταλική «formiche».

Σημειώνει το ιταλικό δημοσίευμα:

Η Wagner Group είναι μια ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία της οποίας έχουν συχνά εντοπιστεί οι διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο: ουσιαστικά προσδιορίζεται ως ο φορέας με τον οποίο η Μόσχα επιτελεί τη βρώμικη δουλειά σε περίπλοκα θέατρα στα οποία θέλει να αποφύγει την άμεση εμπλοκή.

Αυτοί οι εργολάβοι ήταν πρωταγωνιστές (μαζί με άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων με στολές χωρίς διακριτικά) της κατάληψης της Κριμαίας το 2014. 

Ακριβώς όπως χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία ως στήριγμα για το καθεστώς του Άσαντ στη ρωσική εκστρατεία για να νικήσουν τους Σύρους αντάρτες, επιπλέον βοήθησαν τις φιλοδοξίες των πολιτοφυλακών της Κυρηναϊκής που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση που είχε δημιουργήσει ο ΟΗΕ για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη Λιβύη (σημείωση Βαλκανικού Περισκοπίου: Η Ιταλία λόγω των οικονομικών συμφερόντων της, υποστήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και διέκειτο εχθρικά με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ).

Η ομάδα Wagner είναι παρούσα σε πολλές άλλες χώρες και αντιπροσωπεύει μια μορφή διείσδυσης με την οποία η Ρωσία εντάσσεται σε περίπλοκα θέατρα - όπου υπάρχουν δυνατότητες τόσο άμεσου όσο και έμμεσου ενδιαφέροντος, μέσω δραστηριοτήτων αποσταθεροποίησης.

Πρόσφατα επίσης η Ιταλία πήρε θέση σε ένα από αυτά τα σενάρια όπου η παρουσία της Βάγκνερ θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια: το Μάλι. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι είναι απαραίτητο «να αποφευχθεί αυτή η σχέση που αναδύεται μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και της εταιρείας των μισθοφόρων Βάγκνερ που τείνει να καλύψει αυτό το κενό στο Σαχέλ». 

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε ήδη εκφράσει την ανάγκη να κινηθεί ενάντια στη διαμορφούμενη συμφωνία: ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  ήθελε να τονίσει κατά την επιστροφή του από την αφρικανική περιοδεία του ότι η συμφωνία μεταξύ των Ρώσων εργολάβων και της Μπαμάκο θα μπορούσε να είναι αποσταθεροποιητική.

Δεν είναι καινούργιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν αυτού του είδους τη στάση εναντίον της Ομάδας Βάγκνερ, η οποία έχει καταγγελθεί (και  έχουν επιβληθεί κυρώσεις) σε πολλές περιπτώσεις από την Ουάσιγκτον για δραστηριότητες στην Ουκρανία, στη Συρία και στη Λιβύη, ή ακόμη και στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. 

Από την άλλη πλευρά, το βασικό σχήμα της εταιρείας,  Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, φέρει το βάρος του FBI με την κατηγορία της «συμμετοχής σε συνωμοσία για να εξαπατήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να παρέμβει με το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, και σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2016».

 Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Μόσχα οργάνωσε μια εξελιγμένη εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου για να παρέμβει στην έκβαση του «USA 2016», μέρος της οποίας θα ήταν και η Βάγκνερ.

Η εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε σχέση, ο Πριγκόζιν λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις της Βάγκνερ.

Οι κυρώσεις που έδωσε το πράσινο φως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εκτός από την Βάγκνερ, θα επηρεάσουν οκτώ άτομα και τρεις οντότητες που συνδέονται με τη ρωσική κοινωνία και περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην Ευρώπη.

 Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία κατηγορείται από την Ένωση για «πυροδότηση βίας, λεηλασία φυσικών πόρων», καθώς και υποστηρικτής του «εκφοβισμού αμάχων» με ρητές αναφορές στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία και την Κεντρική. Αφρικανική Δημοκρατία.

Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η παραστρατιωτική ομάδα επεκτείνει την «κακοήθη παρουσία» της στο Σαχέλ και ως εκ τούτου αποτελεί «απειλή» για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, για τη μακροπεριφέρεια και για την ΕΕ.

 Υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Βάγκνερ, και αυτό - λέει το έγγραφο - σηματοδοτεί «την ισχυρή αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και να αντιμετωπίσει αυτούς που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», γράφει το ιταλικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr