Αναγνωριστικό drone της Ουκρανίας συνετρίβη στο …Ζάγκρεμπ!


Μάρτιος 11, 2022. Ελλάδα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας,  ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι ένα μικρό αεροσκάφος, πιθανότατα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), προερχόμενο από την Ουκρανία, εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας για σχεδόν 3 λεπτά, το βράδυ της Πέμπτης.

Το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, προερχόμενο από την Ουκρανία, γύρω στις 23.23 και εξήλθε από τον εθνικό εναέριο χώρο γύρω στις 23.26, με κατεύθυνση προς την Ουγγαρία.

Η εξέλιξη αυτού του αντικειμένου του αεροσκάφους για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στον εθνικό εναέριο χώρο, η υψηλή ταχύτητα, το χαμηλό ύψος πτήσης, που σχετίζονται με το ανώμαλο έδαφος και τις καιρικές συνθήκες εκείνης της εποχής, δεν επέτρεψαν τη χρήση άλλων διαδικαστικών μέτρων για τον εντοπισμό του και την πτήση του.

Πηγές της Κροατίας ανέφεραν ότι ένα ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πιθανόν να είναι εξοπλισμένο από τον ουκρανικό στρατό συνετρίβη το βράδυ της Πέμπτης σε πάρκο στην κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, αφού πέταξε πάνω από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Το περιστατικό ανέφερε και το Γαλλικό Πρακτορείο  επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κροατίας:

«Το μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη χθες (Πέμπτη ) είναι (…), σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ρωσικής παραγωγής».

Το drone «μπήκε στην Κροατία από την Ουγγαρία και, σύμφωνα με τον  Κροάτη πρωθυπουργό είχε πετάξει πάνω από το έδαφος της Ρουμανίας.


Η πρωτεύουσα της Κροατίας απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα πλησιέστερα σύνορα της Ουκρανίας, μιας χώρας που αντιμετωπίζει την εισβολή της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας, το drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κροατίας μέσω του ανατολικού τμήματος της χώρας, πετώντας με ταχύτητα περίπου 700 χιλιομέτρων την ώρα, σε ύψος περίπου 1.300 μέτρων.

"Γιατί συνέβη αυτό, εάν πρόκειται για λάθος ή για απώλεια ελέγχου, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, το drone φαίνεται να είναι τύπου Tupolev Tu-141 και ανήκει στον ουκρανικό στρατό. 

Αυτό το σοβιετικό αναγνωριστικό drone έχει αναβαθμιστεί από την Ουκρανία και χρησιμοποιείται από το 2014. Το drone ελέγχεται από απόσταση και προσγειώνεται με αλεξίπτωτα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του επιτελείου του κροατικού στρατού Ρόμπερ Χράντσι, πρόκειται για ένα «πολύ σοβαρό περιστατικό» και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 g4media.ro

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr