Ρωσική κορβέτα stealth χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα – Ερευνώνται τεχνολογικές ατέλειες


Μάρτιος 7, 2022. Ελλάδα.

Το ουκρανικό πυροβολικό πιθανότατα έπληξε τη ρωσική «αόρατη» κορβέτα «Βασίλι Μπίκοφ» του project 22160 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η επίθεση έγινε σε πλήρη συσκότιση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ρωσική τεχνολογία stealth είναι αναποτελεσματική και τα παράκτια ραντάρ της Ουκρανίας είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν ακόμη και τα νεότερα ρωσικά πλοία επιφανείας χωρίς κανένα πρόβλημα, σημειώνει η Defense 24.

Εάν οι πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς είναι σωστές, σημαίνει μεγάλη επιτυχία για την Ουκρανία στον αγώνα κατά του Ρώσου εισβολέα.

 Προηγουμένως, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας φαινόταν να μένει ατιμώρητος και επιχειρούσε πολύ κοντά στις ουκρανικές ακτές χωρίς ουσιαστικά καμία απώλεια.

 Τώρα, όμως, πιθανότατα χτυπήθηκε ένα από τα νεότερα και πιο σύγχρονα ρωσικά πλοία, το οποίο, σύμφωνα με τους Ρώσους, όχι μόνο έπρεπε να είναι τέλεια οπλισμένο, αλλά και «αόρατο» στα ραντάρ, χάρη στη χρήση τεχνολογίας stealth που «δεν υπάρχει ανάλογη στον κόσμο».

Η επιτυχία μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το βίντεο που αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο δείχνει μια επίθεση σε κορβέτα που πραγματοποιήθηκε όχι με τη χρήση εξειδικευμένων εκτοξευτών πυραύλων, αλλά πιθανώς ενός εκτοξευτή πυραύλων πυροβολικού πολλαπλών οδηγών.

Το βίντεο δείχνει την εκτόξευση περισσότερων από 26 βλημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε η μονάδα πλήρους πυρός των πυραύλων BM-21 "Grad", "Bastion" ή "Wierba".

Η κορβέτα «Βασίλι Μπίκοφ» επιχειρούσε στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην πόλη Τσόρνομορσκ (10 χλμ. νότια της Οδησσού). Οι Ρώσοι, πεπεισμένοι για το «μη ανιχνεύσιμο» του πλοίου τους, πλησίασαν τις ουκρανικές ακτές τη νύχτα, πιθανώς να διευθύνουν ραδιοηλεκτρονική αναγνώριση και ίσως αποβίβαση στρατευμάτων ειδικών δυνάμεων. 

Η ρωσική τεχνολογία stealth, ωστόσο, αποδείχθηκε αναξιόπιστη και οι Ουκρανοί στο σκοτάδι όχι μόνο εντόπισαν την κορβέτα, αλλά και κατευθύνουν πυρ εναντίον της από ένα πυροβολικό, το οποίο είναι μέρος του ουκρανικού στρατού, όχι του ναυτικού, που έχει 24ωρη επαγρύπνηση.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την κατάσταση της Οδησσού, η οποία απειλούνταν συνεχώς από μια ρωσική απόβαση από τη θάλασσα. 

Τώρα οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι είναι σε θέση να επιτεθούν με επιτυχία ακόμη και στις πιο σύγχρονες ρωσικές stealth κορβέτες, και όχι μόνο στα αργά και μεγάλα πλοία απόβασης, φορτωμένα με εξοπλισμό και ανθρώπους. Όταν οι Ρώσοι πλησιάζουν τις ουκρανικές ακτές, πρέπει να λάβουν υπόψη τους μια αποτελεσματική αντεπίθεση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr