Η Ρωσία σχολιάζει το «ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ» και συνεχίζει να αποχωρεί από το Κίεβο


Απρίλιος 1, 2022. Ελλάδα.

 

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στην αποθήκη καυσίμων στο ρωσικό Μπέλγκοροντ , αλλά οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την ενέργεια αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αναδιοργανώσουν την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και να αποφύγουν διακοπές ηλεκτροδότησης στο Μπέλγκοροντ.

Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια αποθήκη καυσίμων στο Μπέλγκοροντ, στην πρώτη ουκρανική αεροπορική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός οδήγησε σε πυρκαγιά που τραυμάτισε δύο εργάτες, ενώ κάτοικοι ορισμένων περιοχών της πόλης κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία απομακρύνθηκαν.

 

Συνέχιση της αποχώρησης από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ

 

Οι κυβερνήτες των περιοχών του Κιέβου και του Τσερνίχιφ δήλωσαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της από τις δύο περιοχές που βρίσκονται στη βόρεια Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, την Τρίτη, ότι θα μειώσει τις επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ. 

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται, αλλά αναδιοργανώνονται.

«Παρακολουθούμε την κίνηση τις πομπές των (ρωσικών) οχημάτων διαφόρων μεγεθών», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Κιέβου Ολεξάντρα Παβλούκ  στο Telegram.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα στρατεύματα κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει το χωριό  Χοστόμελ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο, αλλά δραστηριοποιείται στην πόλη Μπούχα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των πληροφοριών.

Ο Βάιτσεσλόβ Τσάος, κυβερνήτης του Τσερνίχιφ, ανέφερε επίσης ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί, αλλά μερικές εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην περιοχή.

 

Ο Ερυθρός Σταυρός – χωρίς ιατρική βοήθεια-  κατευθύνεται προς τη Μαριούπολη…

 

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η επιτροπή στέλνει προσωπικό στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και ελπίζει ότι η εκκένωση χιλιάδων αμάχων μπορεί να ξεκινήσει την Παρασκευή.

«Έχουμε άδεια να ενεργήσουμε σήμερα καθώς βρισκόμαστε καθ' οδόν προς τη Μαριούπολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Γιούαν Γουάτσον. «Ελπίζουμε ότι (η επιχείρηση ασφαλούς διαδρόμου) θα ξεκινήσει σήμερα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι η επιτροπή δεν έλαβε άδεια να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με τη συνοδεία και έφυγε χωρίς ιατρικές και άλλες προμήθειες, οι οποίες ήταν ήδη προετοιμασμένες.

Η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού αποτελείται από τρία αυτοκίνητα που μεταφέρουν εννέα μέλη του προσωπικού της και σχεδιάζει να οδηγήσει μια συνοδεία περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άγνωστο αριθμό ειδικών οχημάτων έξω από την πόλη.

Ο Γουάτσον πρόσθεσε ότι ο προορισμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά ότι θα είναι εντός της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι παγιδευμένοι εκεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς οι προμήθειες μειώνονται, ενώ μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ερευνά αναφορές για ομαδικούς τάφους.


International Media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr