Η Βουλγαρία ανησυχεί για την «αντιβουλγαρική εκστρατεία» στα Σκόπια


Απρίλιος 21, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να εξισωθούν αδικαιολόγητα η Βουλγαρία και ο βουλγαρικός λαός με τον φασισμό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αντέδρασε στις τοποθετήσεις των ΜΜΕ και των πολιτικών στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με τα εγκαίνια  του συλλόγου του Πολιτιστικού Κέντρου  Ιβάν Μιχαίλοφ στην πόλη του Μοναστηριού/ Μπίτολα.

«Είμαστε έκπληκτοι από τη σκληρή στάση των αρχών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την αντιβουλγαρική εκστρατεία που διεξήχθη στα ΜΜΕ στη γειτονική μας χώρα τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα εγκαίνια λέσχης του Πολιτιστικού Κέντρου « Ιβάν Μιχαίλοφ» στη Μπίτολα στις 16 Απριλίου 2022», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ρητορικής μίσους κατά της Βουλγαρίας, η οποία ενθαρρύνεται από  εκπροσωπούμενα πολιτικά κόμματα, πολίτες και ακαδημαϊκούς. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να εξισωθούν αδικαιολόγητα η Βουλγαρία και ο βουλγαρικός λαός με τον φασισμό.

Η διάδοση τετριμμένων παρερμηνειών της ιστορίας είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε μια Συμφωνία Γειτονίας και ιδρύουμε μια Μεικτή Επιτροπή Ιστορικών Υποθέσεων. Είναι προφανές ότι πρέπει να σημειώσει πραγματική πρόοδο σε ευαίσθητα θέματα της κοινής μας ιστορίας», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζει ότι το Πολιτιστικό Κέντρο Ιβάν Μιχαίλοφ είναι εγγεγραμμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τοπικής νομοθεσίας και λειτουργεί από το 2019, χωρίς μέχρι στιγμής το όνομά του να έχει γίνει αντικείμενο ορατής αρνητικής αντίδρασης από τις αρχές και το κοινό της γειτονικής μας χώρας.

« Αυτά τα γεγονότα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η εκστρατεία που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες δεν αφορά πραγματικά το όνομα. Στρέφεται κατά των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, που ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία και την εκπλήρωση των δικαιωμάτων τους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το βουλγαρικό κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. για την υποστήριξη και προστασία των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

«Αναμένουμε από τους υπεύθυνους παράγοντες της γειτονικής μας χώρας μια εποικοδομητική συμβολή στη συνεχιζόμενη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης

και για την οικοδόμηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους Βούλγαρους της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για όποιον θέλει να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία».

vesti.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr